Vanaf 30 september terug op NPO 1

Er moet dringend wat veranderen aan ons jeugdzorgsysteem

Er moet dringend wat veranderen aan ons jeugdzorgsysteem

Er moet dringend iets veranderen in ons jeugdzorgsysteem. Psycholoog Peer van der Helm, GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld en vader Paul Weustink luiden op dinsdagavond gezamenlijk de noodklok aan tafel bij PAUW. 


Een dag later komt het nieuws naar buiten dat driekwart van de kinderen die tussen 1945 en nu in de jeugdzorg zijn opgevangen, te maken heeft gehad met fysiek, seksueel of psychisch geweld. De kinderen werden decennialang onvoldoende beschermd door de overheid. Dat is de conclusie van een keihard rapport over jeugdzorg in Nederland. Volgens minister De Jonge zijn "excuses, erkenning en hulp voor deze mensen op hun plaats."

"Veel van die slachtoffers zijn hierdoor voor hun leven getekend", oordeelt de commissie in het rapport over geweld in de jeugdzorg van 1945 tot nu. Meer dan duizend mensen werden daarvoor ondervraagd.

Toezicht schiet tekort, grote financiële tekorten

75 procent van de ondervraagden heeft te maken gehad met geweld. 1 op de 10 had te maken met zwaar tot zeer zwaar geweld. Dat kwam omdat het toezicht tekortschoot, het personeel geen goede opleiding had en omdat er grote financiële tekorten in de jeugdzorg waren.  

Het toezicht schoot volgens de commissie de gehele periode tekort. Tot 1970 was het geweld vooral van fysieke aard, veelal gepleegd door het personeel. Daarna was het geweld meer van psychische aard. "Het is een treurige geschiedenis. De schellen vallen van je ogen als je de verhalen hoort", zegt Micha de Winter, de voorzitter van de onderzoekscommissie. "Er zijn kinderrechten geschonden en levens beschadigd. De kinderen kregen niet de veiligheid die ze verdienden.Ze konden bij niemand terecht als er geweld werd gepleegd. En als ze wel bij iemand terecht konden, werd het geweld alleen maar erger."

Ministers Hugo de Jonge en Sander Dekker beloofden dat er vanaf nu erkenning komt. "Voor de slachtoffers van geweld is het van groot belang dat ze erkenning krijgen", volgens De Jonge. "En we moeten voorkomen dat de kinderen in de jeugdzorg van nu, de slachtoffers van morgen worden", zegt Dekker.


Dringend verandering nodig in de jeugdzorg

Nadat het verhaal over de zelfgekozen dood van 17-jarige Noa Pothoven de wereld over ging, laait het debat over jeugdzorg weer op in Nederland. Bezorgde vader Paul Weustink is bang dat zijn dochter de volgende is. Samen met psycholoog Peer van der Helm en GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld pleit hij aan tafel voor verbetering van de jeugdzorg.

- Advertentie -

Recent in: GEZONDHEID