Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Een prominente groep robotica-experts luidt de noodklok over killer robots

  •  
22-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Robot warrior
Een groep van 116 experts pleit voor een wereldwijd verbod op zogenoemde killer robots, oftewel machines die op eigen houtje oorlog kunnen voeren. Onder hen zijn opvallend veel makers van robotica. Volgens de experts moet er op tijd worden ingegrepen, want als de techniek in verkeerde handen valt is het te laat. Dat melden onder andere de Volkskrant en het AD dinsdag.
In een open brief gericht aan de Verenigde Naties (VN) bepleiten de experts een verbod, omdat ze vrezen dat de mensheid anders ten onder zou kunnen gaan, mochten de militaire robots het heft in eigen hand nemen. Dat is al lang niet meer een scenario uit science fiction-films als Terminator . Eerder schreven we al over de opmars van kunstmatige intelligentie en de nadelen die dat kan hebben voor de banenmarkt. Facebook zette begin augustus nog een experiment met kunstmatige intelligentie stop, omdat de robots een eigen taal hadden ontwikkeld die de projectleiders niet begrepen. Het geeft maar aan dat als de mens de controle over dergelijke technologie verliest, er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.
Artificial Intelligence kalasjnikov
AI kalasjnikov (Bron: populair mechanics)
Experts op het gebied van kunstmatige intelligentie, filosofen en ethici waarschuwen al langer voor de risico's van autonoom handelende gevechtsrobots, maar nu uiten dus ook mensen van binnen de industrie hun zorgen over de toepassingen van de technologische ontwikkeling. ' De brief is ondertekend door vooraanstaande experts, onder wie Mustafa Suleyman (oprichter van Google's AI-zusterbedrijf DeepMind) en de in dit verband onvermijdelijke Elon Musk van Tesla. De kritiek is niet nieuw. Wél nieuw is dat voor het eerst een groot aantal roboticabedrijven zich achter het bepleite verbod scharen. Hieronder bevindt zich ook een aantal Nederlandse bedrijven', meldt de Volkskrant.
Terminator
Terminator (Bron: robotverlordz)
Hoe ver de omstreden technologie daadwerkelijk is gevorderd, is geheim. De Amerikanen experimenteren al jaren met zelfschietende vliegtuigen, de Russen werken aan een autonome tank, Israël heeft een geautomatiseerde grensbewaking en China heeft ook al 'killer robots'. Allemaal wapentuig dat verschrikkingen kan aanrichten wanneer bij foute programmering of als het wordt gehackt door terroristen.
Volgens een woordvoerder van Defensie blijft het officiële Nederlandse standpunt dat alleen wapens die 'niet meer onder betekenisvolle menselijke controle staan' verboden dienen te worden, meldt het AD.
Meer nieuws & achtergronden bij Pauw.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.