Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Een kijkje onder de 'sarcofaag' van Tsjernobyl

  •  
03-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1848 keer bekeken
  •  
tsjernobyl 4
Journalisten mochten voor het eerst de grote sarcofaag binnentreden die reactor 4 van de kerncentrale in Tsjernobyl in Oekraïne bedekt. Deze reactor ontplofte op 26 april 1986, de dag die nog steeds bekend staat als die van het zwaarste nucleaire ongeval ooit. De beelden die binnen het nieuwe complex gemaakt zijn spreken tot de verbeelding.
De nieuwe 1,4 miljard euro kostende constructie, die reactor 4 van Tsjernobyl omsluit, werd gisteren onthuld. De 'New Safe Confinement' zoals hij wordt genoemd, is gemaakt van staal en binnenpanelen van polycarbonaat en is de grootste beweegbare structuur ooit gebouwd met een overspanning van 843 voet en een gewicht van meer dan 36.000 ton.
Tsjernobyl 1
 ( Inkijkje in de ‘New Safe Confinement’ / Bron: AFP)

Tsjernobyl 2
( Journalisten worden rondgeleid in de New Safe Confinement / Bron: AFP )

tsjernobyl 3
( De New Safe Confinement is de grootste beweegbare structuur ooit gebouwd op het land / Bron: Getty )

tsjernobyl 5
( De New Safe Confinement overdekt de tijdelijke betonnen en stalen overkapping die na de kernramp werd gebouwd / Bron: Getty)
De kernramp van Tsjernobyl is momenteel weer veel onder de aandacht, met name door de populaire HBO-serie 'Chernobyl', een wereldwijde hit. In vijf delen zien we wat er mis ging in de nacht van 26 april 1986 waardoor de kernreactor tot ontploffing kwam. We volgen hoe de waarheid over de ramp onder het tapijt geschoven wordt en hoe duizenden Sovjet-burgers hun leven riskeerden om dat van miljoenen anderen te redden.
Rondom de serie is een ware hype ontstaan: volgens velen is het de beste serie ooit en het toerisme rondom de rampplek is enorm gestegen. Victoria Koblenko is geboren in Oekraïne en keek de serie voor ons. Haar vader was een van de schoonmakers van het rampgebied. Ook Amerika-kenner Michiel Vos schoof aan. Hij legt uit waarom het juist de Amerikanen zijn die aan de haal gaan met dit stukje Russische geschiedenis en daar nu zoveel lof mee oogsten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.