Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Druk op Theresa May wordt opgevoerd: 'VK moet in douane-unie blijven'

Druk op Theresa May wordt opgevoerd: 'VK moet in douane-unie blijven'

Labourleider Jeremy Corbyn heeft in een toespraak hard uitgehaald in de richting van het kabinet van premier Theresa May. Corbyn wil graag de douane-unie met de EU handhaven. Dat heeft hij maandag gezegd in een toespraak, meldt NRC.

Volgens Corbyn zijn de kabinetsplannen te vaag. Hij wil meer duidelijkheid van May. 'Twintig maanden na het referendum tasten we nog steeds in het duister over de plannen van dit kabinet', zei Corbyn. Hij benadrukte dat Labour voor een andere richting staat, die van internationalisering, solidariteit, gelijkheid en een goede relatie met de EU-landen.'

Het Verenigd Koninkrijk (VK) moet volgens Corbyn ook na de Brexit in een douane-unie met de Europese Unie blijven. De Labourleider voert hiermee de druk op premier May op, die aankomende vrijdag de plannen van het kabinet presenteert over hoe de toekomstige economische betrekkingen met de EU na de Brexit eruit zullen zien.

Labour heeft 259 van de 650 zetels in het Britse Lagerhuis en is de grootste oppositiepartij. Corbyn hoopt de interne verdeeldheid over Brexit binnen de regeringspartij uit te buiten, want bij de Tories is er grote verdeeldheid over Brexit, volgens de krant. Eind december sloten de EU-landen en Britten na maanden van onderhandelingen een tussentijds akkoord over de Brexit. De Britten zegden toe circa 40 miljard euro te betalen om lopende en toekomstige financiële verplichtingen na te komen.

Een woordvoerder van premier May zei in reactie op Corbyns uitspraken meteen dat een douane-unie met de EU geen optie is. 'We willen de vrijheid hebben om onze eigen deals te tekenen', aldus een woordvoerder.

Klik hier voor meer over de Brexit

Ga naar de nieuwspagina

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK

Premier Boris Johnson?

Premier Boris Johnson?

Artikel

De Britse conservatieven kiezen een nieuwe premier uit hun midden. Momenteel is Boris Johnson de grote favoriet. Waar staat deze controversiële politicus voor?...