Weer terug op maandag 15 april op NPO 1

Donorwet Pia Dijkstra (D66) aangenomen door Eerste Kamer

Donorwet Pia Dijkstra (D66) aangenomen door Eerste Kamer

De donorwet van Pia Dijkstra (D66) werd in september 2016 aangenomen door de Tweede Kamer met de de kleinst mogelijke meerderheid, omdat een tegenstemmer vertraagd was en daardoor te laat kwam voor de stemming. In de Eerste Kamer was het dinsdagmiddag net zo spannend, want de donorwet van Dijkstra is aangenomen met 38 stemmen voor en 36 stemmen tegen (middels een hoofdelijke stemming, één senator was verhinderd) het wetsvoorstel, opnieuw de kleinst mogelijke meerderheid.

De wet van Pia Dijkstra voor het opnemen van een ‘actief donorregistratiesysteem' houdt in dat mensen automatisch donor zijn, tenzij expliciet wordt aangegeven dat men dit niet wil. Nu het plan van Dijkstra is aangenomen komen mensen die geen keuze maken, geregistreerd te staan als hebbende 'geen bezwaar'. 
 
Tijdens een lang debat in de Eerste Kamer, twee weken geleden, bleven er veel vragen bestaan van verschillende senatoren of dit niet een te grote inbreuk is op de lichamelijke onschendbaarheid van burgers en ook bleven veel vragen over de rol van nabestaanden onbeantwoord.
 
 

Motie Nooren

Om aan deze vragen tegemoet te komen, diende een aantal partijen een motie in. De vijf indieners van de motie Nooren, vernoemd naar senator Jopie Nooren (PvdA), kregen echter te horen dat er met de formulering te veel werd afgeweken van het wetsvoorstel. De indieners wijzigde de tekst en riepen de regering alleen op een standaard op te stellen "waarin de rolverdeling tussen artsen en nabestaanden wordt vastgelegd". 
 
De motie heeft het verschil wellicht kunnen maken. De wet is aangenomen door de Eerste Kamer. 
 

Klik hier voor meer politiek bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK