Vanaf 30 september terug op NPO 1

Dit zijn de Zomergasten van het nieuwe seizoen

Dit zijn de Zomergasten van het nieuwe seizoen

Misdaadverslaggever, presentator en oud-politieman John van den Heuvel (Amsterdam, 1962) opent het nieuwe seizoen van VPRO Zomergasten op 28 juli. Nadat hij zijn havodiploma behaalde, ging hij aan de slag bij de Amsterdamse politie. Sinds 1990 is hij misdaadverslaggever bij De Telegraaf. Hij schreef boeken over Bram Moszkowicz, Desi Bouterse en de Colombiaanse drugskartels op de Antillen.

Al bijna dertig jaar lang maakt hij verhalen over geruchtmakende zaken als de opkomst van motorbendes, de voor niet-ingewijden bijna onnavolgbare verwikkelingen in de poldermaffianetwerken rond Willem Holleeder en meer recent over de liquidatiegolf in Amsterdam. Verleden jaar kwam naar buiten dat Van den Heuvel vanwege zijn werk te maken heeft met ernstige bedreigingen.


De tweede gast van Janine Abbring, op 4 augustus, is schrijfster, columnist en journalist Hanna Bervoets.

Ze studeerde de master Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Bervoets publiceerde verschillende reportages, columns en verhalen in o.a. Volkskrant Magazine, Marie-Claire en Elsevier Thema. Daarnaast schreef ze boeken: in 2009 debuteerde ze met 'Of hoe waarom' en werd ze uitgeroepen tot Debutant van het Jaar door de HvA. Haar tweede roman 'Lieve Céline' (2011) werd verfilmd en bekroond met de Opzij Literatuurprijs.

Haar roman Ivanov (2016) won de BNG Bank Literatuurprijs 2017. Sinds het najaar van 2015 is Bervoets één van de vijf vaste televisierecensenten van de Volkskrant. In februari 2017 ontving Hanna Bervoets de Frans Kellendonk-prijs. Deze literatuurprijs wordt eens in de drie jaar toegekend voor een auteur met originele kijk op maatschappelijke of existentiële problematiek.

Dit voorjaar verscheen haar zevende roman Welkom in het Rijk der zieken, een boek over chronisch ziek zijn waarin essayistische beschouwingen samengaan met fantasy-elementen.

Op 11 augustus is Nina Jurna de derde Zomergast. Jurna (Renkum, 1969) is Latijns-Amerikacorrespondent voor NRC Handelsblad in Rio de Janeiro, Brazilië. 

Ze liep het afgelopen jaar mee met de migrantenkaravaan die van het door bendes en drugsgeweld geteisterde Midden-Amerika naar de VS trok. Ze deed verslag vanuit de gevechten rond voedsel- en medicijnentransporten naar Venezuela en sprak met Juan Guaidó, de zelfbenoemde interim-president van het land dat in diepe crisis verkeert. Ook analyseerde ze hoe het kon dat in Brazilië de extreemrechtse ex-militair Jair Bolsonaro tot president verkozen werd.

Op 18 augustus is schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari de vierde Zomergast van Janine. 

Februari (Coevoorden, 1963) is bekend als succesvol romanschrijver en is sinds 2010 als columnist verbonden aan NRC Handelsblad. Vorig jaar won Februari de J.L. Heldringprijs voor de beste journalistieke columnist van 2018. Uit het juryrapport: ‘Maxim Februari bespreekt de grote thema’s van deze tijd en altijd met concrete voorbeelden. Hij is een origineel schrijver en denker en een geweldig stilist, met niet zelden een fijnzinnig gevoel voor humor. Hij maakt nieuwsgierig, zet aan tot denken en is kritisch op een zeer unieke manier.’

Op 25 augustus is Wanda de Kanter Zomergast nummer vijf. 

Wanda de Kanter (Den Haag, 1959) is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis in Amsterdam. Samen met longarts Pauline Dekker helpt ze Nederland te stoppen met roken. Ze schreven de boeken Nederland stopt! Met roken en Motiveren kun je leren. Kanter en Dekker zijn per 2009 benoemd tot duovoorzitter van de Werkgroep Tabaksverslaving van NVALT (Vereniging van Longartsen) en winnaars van de ENQ award: door Stivoro beoordeeld als beste behandelaars van Tabaksverslaving van Nederland.

Afgelopen voorjaar werden de twee uit de Alliantie Nederland Rookvrij gezet omdat zij te activistisch en confronterend zouden zijn.

Ivo van Hove is op 1 september de laatste gast van het nieuwe Zomergasten-seizoen. Dat maakte presentatrice Janine Abbring vrijdag bekend in Pauw.

De Vlaamse toneel- en operaregisseur Ivo van Hove (Heist-op-den-Berg, 1958) is één van de meest geroemde toneel- en operaregisseurs ter wereld. Daarnaast is hij directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA). Voor het ITA-ensemble maakte hij dit jaar de veelgeprezen voorstelling Een klein leven, naar de internationale bestseller van Hanya Yanagihara. Deze zomer regisseert hij Don Giovanni voor de Opéra National in Parijs en in februari 2020 is zijn vertolking van de wereldberoemde musical West Side Story te zien op Broadway in New York. 

In 2015 werkte Van Hove met zanger David Bowie aan de muziektheatervoorstelling Lazarusdoor Bowie gezien als het slotstuk van zijn leven. Een maand na de première overleed David Bowie.

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Xander van der Wulp, Joost Vullings, Arjen Lubach, Janine Abbring, Ronald de Boer en Hélène Hendriks...

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

Sander de Haas, Peter R. de Vries, Saskia Belleman, Duncan Laurence, Claudia de Breij, Stefano Keizers, Lavinia Aronson, Julian Kock...