Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Dit is het wonder van de Noord-Koreaanse overloper

  •  
22-11-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
291 keer bekeken
  •  
Vlucht uit Noord-Korea
De krijgsmacht van de Verenigde Naties (VN) in Zuid-Korea heeft woensdag ijzingwekkende beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe een Noord-Koreaanse militair wordt neergeschoten door zijn landgenoten, terwijl hij probeert over te lopen naar Zuid-Korea, dwars door de zwaarbewaakte gedemilitariseerde zone (GZ).
De video is vorige week opgenomen, toen de vluchtende militair bij zijn vluchtpoging een legervoertuig hard tegen een boom reed, om vervolgens te voet verder te vluchten. Daarbij werd hij achtervolgd door Noord-Koreaanse soldaten en met maar liefst vijf kogels doorzeefd, net ten zuiden van de grens van de gedemilitariseerde zone. Daarna werd hij in veiligheid gebracht door drie Zuid-Koreaanse soldaten, die naar hem toe waren gekropen.
Het videomateriaal wordt juist vrijgegeven op het moment dat het nieuws naar buiten komt dat de overgelopen militair tekenen van herstel vertoont. Yonhap news citeert een overheidsfunctionaris die zegt dat de soldaat terug bij bewustzijn is en gevraagd heeft om televisie te mogen kijken. Hij kreeg Zuid-Koreaanse films te zien voor zijn 'eigen psychologische comfort', aldus de overheids official.
Een woordvoerder van de krijgsmacht van de VN heeft aangegeven dat de Noord-Koreanen de wapenstilstand die een einde maakte aan de Koreaanse Oorlog hebben overtreden, omdat ze de overloper neerschoten op het moment dat hij al op de helft van de ongeveer 4 kilometer brede gedemilitariseerde zone was. Noord-Korea heeft nog geen publieke verklaring naar buiten gebracht over deze overloper. Zijn bereidheid om zijn leven op het spel te zetten om te kunnen overlopen, brengt het regime van Kim Jong-un in ernstige verlegenheid. Noord-Korea heeft tot nu toe altijd benadrukt dat alle overlopers gekidnapt zijn of in de val zijn gelokt bij het ontsnappen.
Ongeveer 30.000 Noord-Koreanen zijn naar Zuid-Korea gevlucht sinds het einde van de Koreaanse Oorlog (1953), maar slechts weinigen zijn via de zwaarbewaakte GZ gegaan, die vol staat met hoge hekken en overal liggen landmijnen. De meeste Noord-Koreanen vluchten naar China en gaan vervolgens naar Zuid-Korea via een derde land.
De vlucht van de Noord-Koreaanse overloper en zijn strijd om te overleven houdt Zuid-Korea in zijn greep. Nadat hij twee operaties heeft ondergaan om schade aan zijn organen en andere interne schade te herstellen, is hij nu bij bewustzijn en heeft hij niet langer beademing nodig, volgens Shin Mi Jeong, een woordvoerder van het ziekenhuis in Suwon (net ten zuiden van Seoul). Hoofd chirurgie Lee vertelde tegenover enkele verslaggevers: 'Het gaat goed met hem, hij zal niet sterven'.
De soldaat zegt dat hij getraumatiseerd is door zijn heftige ontsnappingsavontuur. Hij krijgt nu psychische bijstand. Het personeel in het ziekenhuis heeft de Zuid-Koreaanse vlag in zijn kamer geplaatst, om hem te overtuigen dat hij inderdaad de grens is overgestoken. 'De patiënt toont tekenen van depressie die te wijten zijn aan intense psychologische stress die hij heeft ondergaan tijdens twee zware operatierondes. Hij zal daarom nog tests voor post traumatische stresssyndroom (PTSS) ondergaan', volgens Lee. 'Het is niet zo dat de patiënt zijn ogen opent na een zware operatie en weer het ziekenhuis uitwandelt, zoals het in films gaat.'
Lee voegde daaraan toe dat hij lang met zijn patiënt heeft kunnen praten en dat hij hem verteld heeft dat hij zelf de beslissing heeft genomen om Noord-Korea te ontvluchten. 'De reden dat hij overliep en daarbij zijn leven riskeerde, is omdat hij positieve hoop heeft over Zuid-Korea', aldus Lee.
De soldaat blijft nu nog voor zeker een paar extra dagen onder ziekenhuisobservatie. 'De patiënt heeft intensieve zorg, observatie en tests nodig, omdat de kans bestaat dat zijn conditie verslechtert vanwege de infecties die hij aan zijn schotwonden heeft opgelopen. De artsen hebben tientallen parasieten verwijderd uit de dunne darm van de overloper, inclusief lintwormen van wel 27 centimeter, een indicatie voor slechte voeding onder de gewone Noord-Koreaanse soldaten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.