Vanaf 30 september terug op NPO 1

Dit gebeurt er als het doorfokken van dieren uit de hand loopt

Dit gebeurt er als het doorfokken van dieren uit de hand loopt

Korte pootjes die zorgen dat katten niet normaal kunnen lopen of platte snuiten waardoor honden ademhalingsproblemen krijgen. Het doorfokken van dieren kan nare gevolgen hebben.

‘Veel rashonden hebben last van hun ras’, zei Arjen Lubach onlangs in zijn programma Zondag met Lubach. Rashonden zijn regelmatig zo doorgefokt dat ze lijden. De dieren worden alleen met soortgenoten van hetzelfde ras gekruist zodat de uiterlijke kenmerken niet veranderen. Daardoor komt er nooit nieuw bloed in het ras. Het is niet ongebruikelijk dat honden erfelijke aandoeningen hebben door inteelt.Maar rashonden zijn niet de enige dieren die last hebben van de gevolgen van het fokken. De NOS publiceert vandaag een artikel over zogenaamde ‘designerkatten’. Dat zijn door mensen gemaakte combinaties van meerdere rassen.

De katten hebben kenmerken die sommige mensen mooi vinden, zoals hele korte pootjes of een korte snuit. Eigenschappen die voor de diertjes nadelig zijn. Zo kan de bambino sphynx met zijn korte pootjes niet meer jagen. De kat moet ‘waggelend’ door het leven.


Ook paarden zijn het slachtoffer. Bepaalde Arabische paarden worden zo doorgefokt dat ze een ‘cartoonachtige’ uitstraling krijgen. Het showpaard ‘El Rey Magnum’ is miljoenen waard. Volgens de kwekers komt het paard ‘dichtbij perfectie’. De diepe deuk in het gezicht van het paard kan alleen wel voor ademhalingsproblemen zorgen..Een filmpje over Brahma’s, een speciaal ras onder kippen, ging een jaar geleden viraal. Mensen twijfelden of het niet gewoon ging om een groot kind in een kippenpak. Maar niets is minder waar. Deze kip werd zo groot gefokt dat hij wel acht kilo kan wegen. 

 

Wetgeving

De regels voor het fokken van huisdieren in Nederland zijn sinds juli 2014 aangescherpt. Volgens de overheid mag het fokken van huisdieren niet schadelijk zijn voor het welzijn en de gezondheid van de ouderdieren en jongen. Ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten moeten bijvoorbeeld ‘zo veel mogelijk’ worden voorkomen.

De wet is echter moeilijk te handhaven meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, en de RIVM aan Radar. Het is juridisch gezien namelijk lastig om aan te tonen of een fokker er alles aan doet om erfelijke problemen of schadelijke kenmerken te voorkomen. Volgens de overheid wordt gewerkt aan een lijst met criteria om de wet makkelijker te kunnen toetsen.  


Een Afrikaanse dwergmuis, een dromedaris of een wild schaap. In Nederland zijn  behoorlijk wat huisdieren toegestaan. Hier vind je een lijst met 123 huisdieren die je volgens de overheid mag hebben. 


Meer nieuws van Pauw? Klik hier! 

 

- Advertentie -

Recent in: NATUUR