Vanaf 30 september terug op NPO 1

Deze politica laat zich niet wegzetten als domme en onwetende vrouw

Deze politica laat zich niet wegzetten als domme en onwetende vrouw

Toen het Republikeinse congreslid Mike Kelly probeerde democraat Maxine Waters de mond te snoeren en weg te zetten in het debat, vocht ze terug en nam ze wraak. Bij een bijeenkomst van de Financiële commissie van het Huis van Afgevaardigden, werd gedebatteerd over het afschaffen van een wet uit het Obama-tijdperk dat ras- en genderdiscriminatie bij autodealers moet tegengaan.

Tijdens het debat probeerde Mike Kelly uit Pennsylvania, die te boek staat als een groot Trump-aanhanger, haar collega Maxine Waters van de Democratische partij een standje te geven. Hij zei: “We're trying to make America great every day and every way and the best way to do that is to stop talking about discrimination and start talking about the nation. We’re coming together as a people in spite of what you say.”

Kort gezegd: Stop met zeuren over discriminatie en praat over Amerika als natie, dan komen we verder. 

De reactie van Maxine Waters was fel en sloeg de spijker op de kop.

Waters kreeg te horen van de Republikeinse voorzitter Tom McClintock dat ze moest stoppen met praten. Waters klaagde dat ze werd onderbroken in haar betoog, terwijl Kelly dat niet werd. Ze richtte zich vervolgens weer tot Kelly.

"Waag het niet tegen mij te zeggen dat vrouwen niet begrijpen wat er gebeurt bij autodealers." Maar de aangebrande voorzitter McClintock maande Waters opnieuw tot stilte.

Waters maakt zich sterk voor minderheden in de Verenigde Staten die in het verleden meer moesten betalen aan verzekering bij het lenen van auto’s. Een Amerikaans klantbeschermingsagentschap hield voorheen toezicht op de autobranche om te voorkomen dat Afro-Amerikanen en vrouwen worden gediscrimineerd door dealers. Dinsdag stemde het Huis van Afgevaardigden ervoor om dit toezicht te schrappen.

De democraat uit Californië is furieus en verzet zich tegen het schrappen van het toezicht, maar vooral tegen de opmerkingen van Kelly. Volgens Waters is de president van de VS, Donald Trump, bij uitstek de persoon die het volk verdeeld. Ze wenst zich niet te laten wegzetten als een onwetende vrouw, die niet weet wat er aan de hand is. “Vertel me niet dat we het niet begrijpen, dat is de houding die keer op keer wordt aangenomen ten opzichte van vrouwen.”

"Ik ben, als Afro-Amerikaanse vrouw, vaker beledigd dan jij ooit zult zijn," beet Waters haar Republikeinse collega toe. "Ik zal geen seconde buigen."

Klik hier voor meer nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK