Weer terug op maandag 15 april op NPO 1

Democraat Nancy Pelosi speecht acht uur lang over 'Dreamers'

Democraat Nancy Pelosi speecht acht uur lang over 'Dreamers'

Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een speech van acht uur(!) gehouden, op hoge hakken, zonder pauzes. De filibuster ging over de Dreamers, de ruim 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen.

Pelosi begon aan haar speech om 10 uur in de ochtend en stopte pas na 6 uur in de avond. In haar speech las zij onder meer persoonlijke en soms ook ontroerende brieven voor van jonge immigranten die nog slechts een maand in de VS mogen blijven, maar daarna niet meer, als het aan de regering-Trump ligt. 

De marathon-monoloog van Pelosi, die zeer ongebruikelijk is in het Huis van Afgevaardigden, kwam precies op het moment dat de Republikeinen een wet erdoorheen wilden krijgen om de regering open te houden. Het lot van de Dreamers is belangrijk voor de Democratische partij, die voor een goede regeling voor hen vorige maand nog een government shutdown over had in de onderhandelingen met de Republikeinen over de begroting.


Wie zijn de Dreamers?

De Dreamers zijn een groep van zo’n 700.000 jonge immigranten die als kind illegaal met hun ouders naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Ze zijn opgegroeid in Amerika, zaten er op school en zijn meestal niet bekend met het land van herkomst en de taal die daar wordt gesproken.

Een permanente verblijfsvergunning hebben ze nooit gekregen, maar ze kunnen toch tijdelijk legaal in de Verenigde Staten verblijven dankzij DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals). De meeste Dreamers komen uit Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras en wonen voornamelijk in Californië, Texas, Florida en New York.


Na ruim zeven uur speechen werd Pelosi steeds vermoeider en begon ze te haperen en te struikelen over haar woorden. Toch bleef ze stug doorgaan. Op een gegeven moment ontving zij een briefje van de historicus van het Huis van Afgevaardigden, waarop stond dat ze bezig was met de langste speech die sinds 1909 was voorgelezen in het Huis.

 

 


Klik hier voor meer politiek bij Pauw

 

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK