Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Democraat Nancy Pelosi speecht acht uur lang over 'Dreamers'

  •  
08-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Nancy Pelosi
Nancy Pelosi, de leider van de Democraten in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft een speech van acht uur(!) gehouden, op hoge hakken, zonder pauzes. De filibuster ging over de Dreamers, de ruim 700.000 mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen en daar nu nog wonen.
Pelosi begon aan haar speech om 10 uur in de ochtend en stopte pas na 6 uur in de avond. In haar speech las zij  onder meer persoonlijke en soms ook ontroerende brieven voor van jonge immigranten die nog slechts een maand in de VS mogen blijven, maar daarna niet meer, als het aan de regering-Trump ligt. 
De marathon-monoloog van Pelosi, die zeer ongebruikelijk is in het Huis van Afgevaardigden, kwam precies op het moment dat de Republikeinen een wet erdoorheen wilden krijgen om de regering open te houden. Het lot van de  Dreamers  is belangrijk voor de Democratische partij, die voor een goede regeling voor hen vorige maand nog een  government shutdown  over had in de onderhandelingen met de Republikeinen over de begroting.

Wie zijn de Dreamers?

De Dreamers zijn een groep van zo’n 700.000 jonge immigranten die als kind illegaal met hun ouders naar de Verenigde Staten zijn gekomen. Ze zijn opgegroeid in Amerika, zaten er op school en zijn meestal niet bekend met het land van herkomst en de taal die daar wordt gesproken.
Een permanente verblijfsvergunning hebben ze nooit gekregen, maar ze kunnen toch tijdelijk legaal in de Verenigde Staten verblijven dankzij DACA ( D eferred Action for Childhood Arrivals ). De meeste Dreamers komen uit Mexico, El Salvador, Guatemala en Honduras en wonen voornamelijk in Californië, Texas, Florida en New York.
Na ruim zeven uur speechen werd Pelosi steeds vermoeider en begon ze te haperen en te struikelen over haar woorden. Toch bleef ze stug doorgaan. Op een gegeven moment ontving zij een briefje van de historicus van het Huis van Afgevaardigden, waarop stond dat ze bezig was met de langste speech die sinds 1909 was voorgelezen in het Huis.
Today @NancyPelosi made history delivering longest speech in the history of the House. We thank her for calling for #DreamActNow ! #GoNancyGo pic.twitter.com/FC6CfUjXt8
Pelosi spoke for over EIGHT hours in these heels. She’s 77. She’s the baddest badass that ever was. #GoNancyGo pic.twitter.com/RBMekGrg71
Just seeing all of these #GoNancyGo messages. Truly very moving. But let's not lose focus of who really matters here. Thank you to our #Dreamers . And thank you to your parents for allowing us all the pleasure of having you be a part of our American family every day. #DREAMActNow
We cannot accept the indifference and indignity our Republican colleagues continue to show #Dreamers . Thank you @NancyPelosi for showing us all what it means to be a true public servant and leader. #GoNancyGo https://t.co/Wv0yq8D8wo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.