Vanaf 30 september terug op NPO 1

De wildgroei van Airbnb in één opzienbarende visualisatie

De wildgroei van Airbnb in één opzienbarende visualisatie

Woningverhuurder Airbnb staat niet bekend om transparantie, maar wel om zijn enorme populariteit in grote steden, waaronder in onze hoofdstad. In 2016 zouden er in Amsterdam 770 duizend reserveringen (van één of meerdere personen) zijn geweest via Airbnb. Schattingen van het werkelijke aantal personen lopen tot voorbij de 2 miljoen per jaar.

Kor Dwarshuis inventariseerde gegevens van Airbnb-verhuur in Amsterdam via de onafhankelijke website InsideAirbnb. Inside Airbnb verzamelt gegevens op basis van de openbare gegevens op de officiële Airbnb-website. Airbnb gebruikt namelijk een kalender van 365 dagen waarop boekingen en recensies te vinden zijn.

Dwarshuis perste al die data in een animatie waarop te zien is hoeveel overnachtingen er per dag in Amsterdam moeten zijn geweest vanaf 2008, het jaar dat Airbnb werd opgericht.

 

 

Met ingang van oktober zullen Amsterdammers die hun huis verhuren dit moeten melden bij de gemeente, die zo illegale hotels wil aanpakken. Wie geen melding maakt, riskeert een boete van 20.000 euro.

Meer nieuws? Klik hier!

- Advertentie -

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Xander van der Wulp, Joost Vullings, Arjen Lubach, Janine Abbring, Ronald de Boer en Hélène Hendriks...