Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Verenigde Staten dreigen het klimaatakkoord van Parijs te verlaten

  •  
29-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Donald-Trump
De Amerikaanse president Donald Trump besluit deze week of de Verenigde Staten het klimaatakkoord van Parijs nog wil onderschrijven, of zich eruit wil terugtrekken. Bondskanselier Merkel heeft uit de teleurstellende resultaten van de G7-top, dit weekeinde in het Italiaanse Taormina, de conclusie getrokken dat Europa niet meer blind op de Verenigde Staten aan kan.
"Wij Europeanen moeten ons lot nu echt in eigen hand nemen”, zei ze zondag op een verkiezingsbijeenkomst in Beieren. "De tijden waarin we ons volledig op anderen konden verlaten, zijn nu deels voorbij. Dat heb ik de afgelopen dagen ervaren."
De klimaatconferentie van Parijs 2015 leidde tot het afsluiten van het Akkoord van Parijs, dat op 22 april 2016 (de Dag van de Aarde) in New York door 174 landen werd ondertekend. De klimaatconferentie steunt op de conclusies van het IPCC, het wetenschappelijk comité van de Verenigde Naties.
De bedoeling van deze conferentie was om een wettelijk bindende, universele overeenkomst te sluiten voor het klimaat, en dit voor alle landen ter wereld. Concreet gaat het om afspraken om de uitstoot van broeikasgassen aan banden te leggen, zodat de klimaatopwarming beperkt blijft tot 1,5 of 2 graden Celsius ten opzichte van het pre-industriële niveau. De rijkere landen van de aarde beloofden vanaf 2020 jaarlijks 91 miljard euro in het klimaatfonds van de Verenigde Naties te zullen storten. De klimaatwetenschap zegt dat de ingediende plannen niet ver genoeg gaan om onder de limiet van 2 graden te blijven.
Het akkoord betreft de periode na 2020 en treedt pas in werking na ratificatie door 55 landen, die gezamenlijk meer dan 55 procent van de broeikasgassen uitstoten. Het stond open ter ondertekening vanaf april 2016 in New York. Het akkoord werd ongewoon snel geratificeerd: al op 5 oktober 2016 werd de drempel bereikt, zodat het akkoord op 4 november 2016 in werking kon treden, vlak voor de klimaatconferentie van Marrakesh 2016.
Donald Trump tweet klimaatakkoord Parijs
"Het hele gesprek over klimaat was erg moeilijk, om niet te zeggen onbevredigend. Er is geen enkele aanwijzing dat de Verenigde Staten blijven meedoen met Parijs." 

Sprookje

De overige landen van de G7 hebben op de top afgelopen weekend op Sicilië geprobeerd om Trump van het belang van het klimaatakkoord te overtuigen. Trump noemde klimaatverandering eerder nog een sprookje. Zaterdag gooide Trump er een tweet uit waarin hij aangeeft deze week te besluiten of de Verenigde Staten blijven meedoen met het klimaatakkoord van Parijs of dat ze het verdrag opzeggen. 
De discussie over het klimaar verliep zeer moeizaam volgens Merkel. Dat verklaarde zij na afloop: "Het hele gesprek over klimaat was erg moeilijk, om niet te zeggen onbevredigend. Er is geen enkele aanwijzing dat de Verenigde Staten blijven meedoen met Parijs." 
In de slotverklaring van de top geven de overige G7-landen de VS de ruimte om een mening te vormen over het klimaatakkoord. De leiders van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk en EU-president Tusk en commissievoorzitter Juncker beloven ondertussen dat zij zich blijven hard maken voor snelle invoering van het verdrag.

Meer politiek en wetenschap? Klik dan hier.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.