Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De Power Pose, het recept voor een succesvol leven

  •  
16-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
747 keer bekeken
  •  
power pose
Uit een onderzoek van Dana Carney en Amy Cuddy uit 2010 blijkt dat mensen die een power pose aannemen – zichzelf groter laten lijken door bijvoorbeeld je benen te spreiden of je armen in je zij te zetten – een grotere kans op succes hebben. Is dat echt zo?
34879339954_a6a801c81a_b

TED Talk

Carney, ten tijde van het onderzoek verbonden aan Columbia University, deed het onderzoek samen met onder andere Cuddy, een sociale psycholoog verbonden aan Harvard. Cuddy hield in 2012 een TED-talk over de power pose en met succes. Inmiddels is haar betoog door meer dan 42 miljoen mensen gezien, slechts één ander filmpje van TED werd beter bekeken. Het aannemen van een krachtige houding zorgt er volgens haar voor dat iemand zelfverzekerd overkomt, waardoor de kans dat ze succes hebben, bijvoorbeeld in hun werk, groter is dan wanneer ze dat niet zouden doen.
power pose 3

Vervolgonderzoek

Op het eerste gezicht lijken het onderzoek en het betoog wel te kloppen.  Uit recente onderzoeken blijkt echter dat het aannemen van de power pose vrijwel geen effect heeft. In het recent verschenen artikel betogen onderzoekers Joseph Cesario en David Johnson dan ook “dat onderzoekers moeten stoppen met het aanbevelen van een krachtige houding als empirisch onderbouwde manier om je leven te verbeteren.”
power pose 2
In het onderzoek van Cesario en Johnson nam een deel van de proefpersonen een power pose aan, een ander deel deed dat niet. Hierna deden de proefpersonen een onderhandelingsspel. Degenen die voorafgaand een power pose hadden aangenomen, bleken niet beter te presteren.

Reactie

Als reactie op Cesario en Johnson plaatste Carney een reactie op haar website: “Door het bewijs dat de afgelopen twee jaar naar voren is gekomen, heb ik mijn visie moeten heroverwegen. Als gevolg van het bewijs geloof ik niet dat de effecten van de power pose echt zijn.”
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.