Pauw & Jinek van 11 t/m 19 maart op NPO1

De MIVD verhoorde IS-vrouwen in gevangenkampen

De MIVD verhoorde IS-vrouwen in gevangenkampen

Televisiemaker Sinan Can en Houssein vertellen vrijdagavond bij Pauw dat de MIVD (Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) IS-vrouwen heeft verhoord die gevangenzitten in gevangenenkampen in Syrië, die worden beheerd door de Koerden. Opvallend, omdat de overheid dat altijd heeft ontkend. Behalve de Nederlandse veiligheidsdiensten waren er ook inlichtingendiensten in de kampen van onder andere de Fransen, Engelsen en Duitsers.

Ook vertelt Sinan dat er drie Nederlandse IS-strijders gevangenzitten bij de Koerden. Opvallend is ook dat de MIVD speculaas en pindakaas meebracht voor de vrouwen die ze verhoorden en hun kinderen, vertelde Houssein bij ons aan tafel.  

De halve familie van Houssein vertrok naar het Kalifaat om zich aan te sluiten bij Islamitische Staat (IS). Samen met documentairemaker Sinan Can gaat hij terug naar Syrië om ze te zoeken. Het resultaat is te zien in de documentaire ‘De verloren kinderen van het Kalifaat’, die aanstaande maandag wordt uitgezonden om 21.00 uur op NPO 2. 

Bij Pauw mochten we al weggeven dat het ze uiteindelijk is gelukt om de dochter en kleinkinderen van Houssein op te sporen. Hieronder is hun emotionele ontmoeting te zien.

Klik hier voor de hele uitzending

- Advertentie -

Recent in: BIJZONDERE GESPREKKEN

Marco Kroon doet zijn verhaal

Marco Kroon doet zijn verhaal

Fragment

De majoor werd tijdens een geheime missie korte tijd gevangengenomen, mishandeld en ernstig vernederd...