Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De macht van de farmaceutische industrie moet doorbroken worden

  •  
22-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
318 keer bekeken
  •  
20171121-pauw-dijksma_5
Het is een probleem waar mensen met een zeldzame ziekte wel vaker mee te maken krijgen. Hoge prijzen voor medicijnen, die niet worden vergoed door de overheid. "In de farmaceutische sector maken ze drie keer zoveel winst als in elke andere economische sector," betoogt Tweede Kamerlid Sharon Dijksma (PvdA), "hoe kan het dan dat je onderhandelt met een farmaceut en dat die onderhandeling dan geheim moet blijven?"
Dijksma vindt het onbegrijpelijk dat kinderen en volwassenen nu moeten afwachten tot er een prijsafspraak is gemaakt met een farmaceut, terwijl er wel een medicijn is. "Iedereen heeft medicijnen nodig als ze ziek zijn, en daar moeten ze ook recht op hebben," vervolgt ze, "we moeten voor iedereen die nu afwacht, misschien wel weet dat ze dood gaan, dit bespreken in de Tweede Kamer." 
In de initiatiefnota die Dijksma samen met Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Nine Kooiman (SP) indient staan twintig voorstellen waarmee ze de medicijnmarkt weer gezond willen maken. Zo stellen ze een verbod voor op het eindeloos verlengen van octrooien. Met zo'n verbod kan een medicijn sneller goedkoop geproduceerd worden. Ook moeten er maatregelen komen om de prijsonderhandelingen transparanter te maken.
"Wij zijn er voor om tijdens de onderhandelingen tegen de farmaceut te zeggen dat het medicijn beschikbaar moet zijn. Nu wordt er over de ruggen van soms weerloze patiënten een heel cynisch spel gespeeld," aldus Dijksma. Op dit moment is het zo dat in sommige andere Europese landen de overheid het medicijn betaalt tot er een afspraak ligt met de fabrikant, is de uitleg van Patty Wijnen, wiens dochter in Frankrijk wel een medicijn voor haar ziekte kan krijgen.
De farmaceutische industrie betoogt dat de ontwikkeling van nieuwe medicijnen erg duur is. "Nu zie je echter dat fabrikanten de hoofdprijs vragen, vaak ook krijgen, alleen weet niemand van ons dat. De onderhandelingspositie van de overheid moet sterker worden gemaakt," zegt Dijksma. Voor de korte termijn ziet ze op dit moment maar één oplossing: "we moeten in het Tweede Kamerdebat met minister Bruins afspreken dat hij het medicijn vast ter beschikking stelt. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand in de Kamer die daar uiteindelijk nee tegen zegt. Wij zullen daar echt voor gaan vechten, al is het niet makkelijk."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.