Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De laatste rakettest van Noord-Korea lijkt nu wel succesvol

  •  
15-05-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rakettest Korea
Noord-Korea claimt dat het een sterk nieuw wapen in handen heeft. Een ballistische raket, die in staat is lange afstand te overbruggen. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia was deze laatste rakettest van afgelopen zondag één die moest uitwijzen of de raket een zware nucleaire kernkop kon dragen. Het is nog onduidelijk of het daadwerkelijk om een nieuw wapen gaat, laat James Pearson van Reuters weten.
"De raket is niet heel ver gegaan, maar wel heel hoog. Vanwege de vluchtkarakteristieken van deze raket denken de experts dat hij  VS-bases in Guam of zelfs Japan zou kunnen raken". In het westen wordt aangenomen dat Noord-Korea in het bezit is van meerdere raketten die dit soort afstanden kunnen overbruggen en zelfs nog langere afstanden, maar het verontrustende is dat deze raket recentelijk getest is en het nu zo lijkt te zijn dat deze daadwerkelijk in staat is om zo'n afstand te overbruggen", volgens Pearson. Het is de eerste succesvolle rakettest van Pyongyang in een reeks van mislukte pogingen.
Het zou gaan om een middellange- tot langeafstandsraket. Hij vloog 30 kilometer door het luchtruim voor hij in de zee stortte tussen Noord-Korea en Japan en maar 100 km van Rusland. Volgens Washington zou deze test een boodschap zijn aan het adres van Zuid-Korea, dat onlangs de nieuwe president  Moon Jae-in installeerde. 
Meer nieuws en achtergronden? Klik dan hier.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.