Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

De Korea-crisis door de ogen van cartoonisten

De Korea-crisis door de ogen van cartoonisten

Noord-Korea dreigt een nucleaire raket nabij het Amerikaanse eiland Guam in zee schieten. President Trump belooft ‘vuur en furie’. Kim Jong-un zegt maar met zijn vingers te hoeven knippen, en hij lanceert vier raketten. Trump waarschuwt voor ‘vergelding’. De oorlogsretoriek vanuit Pyongyang en Washington beheerst het wereldnieuws, en de Korea-crisis is uiteraard voer voor politiek cartoonisten wereldwijd. (We konden er overigens geen vinden in Noord-Koreaanse media.)

Te beginnen met deze, van cartoonist KAL, uit het liberale Britse weekblad The Economist. 

 

En deze, uit The Times of London, door Morten Morland: 

 

De Amerikaanse cartoonist Patrick Blower greep het machtsvertoon van Trump en Un woensdag al aan voor een cartoon:  

  

En Blower deed gisteren nog een duit in het zakje:

 

Cartoonist Rick Mckee greep zijn ruimte in The Augusta Chronicle (het lokale sufferdje in de Amerikaanse stad Augusta) aan om president Trump een veeg uit de pan te geven: 

 

 

 

Gary Varvel, die tekent voor de lokale krant The Indianapolis Star, zag de afgelopen week twee grote kleuters.

 

Dave Simonds, van The Guardian, benadrukt in zijn cartoon het verschil in grootte van beide naties, die al sinds de Korea-oorlog in de jaren vijftig tegenover elkaar staan.

 

The New European, een pro-Europees Brits weekblad, wijdde de cover aan de Korea-crisis, onder het mom van ‘wie heeft de grootste’.

 

 

Op opiniewebsite Joop wordt de wederzijdse bewapening afgebeeld als de beroemde scène uit 2001: A Space Oddysey van regisseur Stanley Kubrick, waarin de prehistorische versie van de mens wakker wordt rondom een mysterieuze zwarte monoliet.

Meer nieuws uit en over de media? Klik hier.

Recent in: MEDIA

Vrijdag bij Pauw

Vrijdag bij Pauw

Uitzending

Freek de Jonge, André van Duin, Kees Hulst, Alexander Pechtold en Sander van de Pavert....

Donderdag bij Pauw

Donderdag bij Pauw

Uitzending

In deze uitzending: Saskia Noort, Joyce Roodnat, Dolf Jansen, Louise Korthals, Janny van der Heijden & Robèrt van Beckhoven...