Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

‘De koning doet het beter dan verwacht’

  •  
26-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
Koning Willem-Alexander goed
Hoe heeft onze koning het de afgelopen vijf jaar gedaan? Die vraag stellen we nu onze koning zijn eerste lustrum viert. “Hij groeit in z’n rol en uit z’n pak.”
 
Dat zei Jort Kelder vorige week grappend bij Pauw . Hij vindt dat de koning het beter doet dan verwacht. “Beatrix was foutloos, zoals een soeverein moet zijn. Ga dat maar eens opvolgen. De koning had het imago van ‘Prins Pils’.” Nu heeft hij brede steun van de bevolking. “70 tot 75 procent van de Nederlandse bevolking steunt de monarchie.”




Vorige maand zijn nieuwe foto’s gemaakt van koning Willem-Alexander en zijn gezin vanwege vijf jaar koningschap. 
Familie koning goed

Willem-Alexander gedraagt zich wat minder afstandelijk dan zijn voorgangers. Een belangrijk motto is ‘normaal doen’. Zo gaat hij net zoals ‘gewone mensen’ weleens met zijn dochters naar de McDonald’s. “Hij zoekt liever contact met ‘gewone mensen’ dan dat hij gewichtige toespraken houdt”, zegt NOS-redacteur Koninklijk Huis Piet van Asseldonk .

Volgens Kelder slaat onze vorst soms door in het gewoon doen. “Hij heeft geen jacht, maar een speedboot. Hij heeft geen paleis, maar een jaren ’70 villaatje. Ik vind dat het wel wat pompeuzer mag.” Een monarchie moet volgens Kelder iets bijzonders zijn. “Het is een sprookje, het is theater, het is musical. Als je dat kapot maakt, is de zin ervan weg.”

Wat de koning ook kenmerkt is zijn humor. In een groot tv-interview vlak voor zijn inhuldiging vertelt de koning waarom hij voor de titel koning Willem-Alexander kiest in plaats van ‘koning Willem IV’. “Je bent geen nummer. Willem IV staat naast Bertha 38 in de wei”, zei Willem-Alexander toen.

Dat interview vormde de inspiratie voor Sander van de Pavert, beter bekend onder zijn alias LuckyTV. Hij maakte een reeks satirische filmpjes over koning Willem-Alexander.  
"Koning Willem-Alexander heeft een leuk gevoel voor humor", zegt @MartijnK0ning bij #Pauw pic.twitter.com/hhAKiSsn8o

De filmpjes van LuckyTV zijn een succes. Toch is de koning niet echt geschikt voor comedy, zegt cabaretier Martijn Koning bij ons. “Beatrix had meer status. Daar kan je betere grappen over maken. Hij is echt van het volk.”

Handelsman

Wat ook niet onopgemerkt bleef in de afgelopen vijf jaar is de houding van de koning bij handelsmissies en staatsbezoeken. Het Financieele Dagblad schreef vorige week dat het huidige koningspaar meer oog heeft voor het bedrijfsleven dan prinses Beatrix had. De koning en koningin zetten zich tijdens bezoeken aan het buitenland met name in voor het vernieuwende midden- en kleinbedrijf. 

Concluderend mogen we zeggen dat koning Willem-Alexander het goed doet. Morgen viert hij zijn verjaardag in Groningen. Het hele gesprek bij Pauw over het jubileum van de koning zie je hieronder terug.  

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.