Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

De hoogtepunten van 'urban climbing'

De hoogtepunten van 'urban climbing'

Hij wordt ook wel ‘Spiderman of the 18th’ genoemd. Mamoudou Gassama redde zaterdagavond 26 mei een kleuter die aan een balkonrand in Parijs hing. De 22-jarige Malinees beklom op heldhaftige wijze een gebouw en dat bleef niet onopgemerkt. Hij is in Parijs tot held uitgeroepen.

De video van de reddingsactie ging viral. Gassama beklom zonder enige aarzeling vier verdiepingen omhoog van het gebouw in het 18e arrondissement. Als beloning voor zijn heldenactie is hij door president Emmanuel Macron uitgenodigd de Franse nationaliteit aan te vragen. En daar blijft het niet bij; ook ontving Mamoudou een medaille en een huldiging voor ‘moed en zelfopoffering’ én krijgt hij een baan bij de Parijse brandweer. De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft hem persoonlijk gebeld om hem te bedanken.

(tekst verder onder video)

Hoewel Mamoudou vier verdiepingen omhoog klom zonder enige vorm van bescherming, kan het nog veel en veel hoger. Het wordt ook wel ‘urban climbing’ genoemd, waaghalzen die op gebouwen van gigantische hoogte klimmen. We zetten enkele hoogtepunten voor je op een rij. Klamme handen en knikkende knieën gegarandeerd!

Shanghai Tower

De Shangai Tower is met bijna 650 meter hoog het op één na hoogste gebouw van de wereld. Twee mannen, genaamd Vitaly Raskalov en Vadim Makhorov, kregen wereldwijd aandacht nadat ze een video plaatsen waarin ze de toren beklommen. De video kreeg meer dan 68 miljoen views.

Het is niet de eerste of laatste keer dat het onbevreesde duo zich aan dit soort beklimmingen waagt. Samen hebben ze het fotografieproject ‘On the Roofs’ opgericht, waarvoor ze foto’s en video’s plaatsen van over de hele wereld.

 

De Eiffeltoren

Hét symbool van Frankrijk beklimmen. Waarom niet? De 27-jarige James Kingston reist de wereld rond om de meest ontzagwekkende constructies te beklimmen. De Eiffeltoren mocht uiteraard niet ontbreken… Daarna is hij overigens opgepakt en verhoord door de politie.

 

Chernobyl

Deze daredevil beklom, onder de naam Mustang Wanted, de ‘Duga’ in de zone van de nucleaire kerncentrale Chernobyl.

 

The French Spiderman

Mamoudou Gassama is niet de eerste Fransman die wordt vergeleken met Spiderman. Eerder werd Alain Robert betiteld tot ‘The French Spiderman’. Zo beklom hij de Burj Khalifa in Dubai. Hét hoogste gebouw van de wereld!

 

Meer nieuws van Pauw? Klik hier!

- Advertentie -

Recent in: INTERNET ONLY

Quiz Time

Quiz Time

Artikel

Test je PAUW-kennis (en win tv-tickets!)...

Quiz tijd

Quiz tijd

Artikel

Test je PAUW-kennis (en win tv-tickets!)...

Quiz Time

Quiz Time

Artikel

Test je PAUW-kennis...