Vanaf 30 september terug op NPO 1

De gevolgen van één van de zwaarste aardbevingen ooit in Groningen

De gevolgen van één van de zwaarste aardbevingen ooit in Groningen

Maandag werd Groningen wakker geschud door een van de zwaarste aardbevingen die in het gebied zijn gemeten. Hieronder staan een aantal verschillende reacties op de beving die 3,4 op de schaal van Richter aangaf.

De Groningers

De bewoners van het getroffen gebied zijn geschrokken. Bij het Centrum Veilig Wonen hebben zich al ruim 600 bewoners gemeld  dat ze schade hebben ondervonden aan de beving. De meldingen kwamen uit een groot gebied. Zelfs de stad Groningen, die zich ongeveer 20 kilometer van het epicentrum (Zeerijp) bevindt, ondervond overlast van de beving. Ook op Twitter deelden Groningers hun ervaringen.

 

Eric Wiebes

Vanuit Den Haag reageerde Minister van Economische Zaken Eric Wiebes op de beving. Hij stelde dat hij zo snel mogelijk de gaswinning wil terugdraaien. Hiervoor wacht hij nog op plannen hoe dit het beste kan gebeuren. Het kabinet heeft toegezegd dat de jaarlijkse winning met anderhalf miljard kuub wordt teruggedraaid naar 20,1 miljard kuub.

Wiebes zegt nu dat hij de gaskraan maximaal wil dichtdraaien, het is nog onduidelijk of dit betekent dat hij sneller naar de 20,1 miljard wil of naar een nog lager en veiliger jaarlijks maximum. Onderzoek heeft uitgewezen dat pas bij een maximum van 12 miljard kubieke meter gas het risico op zware aardbevingen afneemt. Wel heeft de minister aangegeven dat het uiteindelijke doel is dat Nederland de gaswinning helemaal kan terugdraaien tot nul.

 

De NAM en het SodM

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) eiste, als toezichthouder op technische en maatschappelijke gevolgen van energiewinning, dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) binnen 48 uur met voorstellen komt om de gevolgen van de beving aan te pakken. In het meet- en regelprotocol van het SodM wordt aan de NAM de verplichting toegeschreven om in te grijpen als de aardbevingen daarom vragen. De NAM gaat mee in deze eis en wil voor woensdagavond voorgestelde maatregelen kunnen presenteren aan de minister. Het betreft een dusdanig zware aardbeving dat de minister de uiteindelijke beslissing over de maatregelen moet nemen.

 

De wetenschap

Geoloog Manuel Sintubin van de Katholieke Universiteit Leuven was voorheen nog optimistisch over de situatie in Groningen. Hij zag een stijgende lijn in 2016 en 2017, in beide jaren waren er geen bevingen boven de 3.0 op de schaal van Richter geweest. De aardbeving van maandag zette hem echter met beide voeten op de grond. Er bestaat volgens hem zelfs een kleine kans dat er nog een hevigere naschok staat te wachten. Ook zegt hij dat stoppen met de gaswinning niet direct de oplossing is, de hevigste schokken vinden plaats in een gebied waar niet meer wordt geboord.


In aanloop naar de voorbije Tweede Kamerverkiezingen sprak Mark Rutte met Groningers, kijk hier het gesprek terug


Dit schreven we eerder over de Groningse aardgasproblematiek. In juni vorig jaar overwoog de NAM nog in beroep te gaan tegen het besluit van toenmalig demissionair minister Kamp om de gaskraan verder dicht te draaien.

Lees hier meer nieuws bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: ECONOMIE