Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De ‘extraparlementaire optie’ waar je nog niet eerder over las

  •  
26-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tweede-kamer
Op een schild werd formatiegeneraal Herman Tjeenk Willink begin juni Den Haag binnengedragen. Hij kon VVD, CDA, D66 en GroenLinks niet bijeenbrengen, en ook nu ChristenUnie op de stoel van GroenLinks is gaan zitten, lijkt succes ver weg. Vandaag kondigde Tjeenk Willink aan zijn taak neer te leggen. 
Wie kan de formatiepuzzel kraken? In NRC Handelsblad stelt  zijn tijdgenoot Bas de Gaay Fortman een ‘extraparlementaire oplossing’ voor.
Den Haag, 1973. Jesse Klaver is nog niet geboren. Bas de Gaay Fortman is fractieleider van de Politieke Partij Radikalen — die later opgaat in GroenLinks. Die partij moet een kabinet zien te vormen met PvdA en D66. Er lag al een ‘onderhandelbaar regeerakkoord’ klaar, maar de drie hadden te weinig zetels voor een regering. 
de gaay fortman
Er werd een ‘zakelijke opstelling’ bedacht, waarbij niet middels een regeerakkoord maar een regeerprogramma werd gewerkt: de fracties actualiseerden hun partijprogramma’s en werkten op basis van vertrouwen, niet op basis van harde afspraken. Ministerbenoemingen kunnen die vertrouwensband verstevigen. 
Als je deze optie vertaalt naar de formatie van vandaag de dag, zou dit in theorie betekenen: een kabinet met als ‘motorblok’ de VVD, CDA en D66, aangevuld met ministers uit GroenLinks, ChristenUnie en de Partij van de Arbeid. 
Een zogeheten ‘extraparlementair kabinet’. 
Tijdens de formatie in 1973 lukte dit. “Zo kon het onconventionele kabinet-Den Uyl tot stand komen. Het bleef overeind tot de verkiezingen van 1977,” schrijft De Gaay Fortman in NRC . Hij pleit dan ook voorzichtig voor ‘een minister uit de kring van GroenLinks op Milieu’. 
Het harde formeren, vervolgt hij, is een ‘ouderwets streven’ dat ‘nu bezig is de hele formatie te verzieken’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.