Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

De beroemde Dalí-foto: een reconstructie

  •  
19-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
207 keer bekeken
  •  
salvado-dali-foto
De foto die modern portretteren veranderde. Zo noemt weekblad TIME de foto Dalí Atomicus van de Amerikaanse fotograaf Philippe Halsman.
In 1948, ver voor Photoshop, fotografeerde Halsman de kunstenaar Salvador Dalí, in een surrealistische setting die Dalí’s eigen kunst zo typeerde. Het resultaat werd afgedrukt in LIFE en herschreef de regels van fotografie.
Het is een dromerig, nogal surrealistisch tafereel: een springende Dalí, achter een zwevende stoel en schildersezel, drie vliegende katten en een ogenschijnlijk bevroren plens water. Dalí Atomicus was na 28 pogingen geslaagd. (In eerdere takes verdween Dalí achter de vliegende stoel, sprong hij te laat of stond de assistente in beeld.)

De gesmolten klok

Dat kon fotograaf Karl Taylor ook, dacht hij. Had hij 29 pogingen nodig — en gebruikte Photoshop.
De Britse omroep BBC volgde Taylor tijdens zijn prestigeproject. Taylor verving de vliegende katten door een broodrooster en een klok, ontwerpen als Dalí’s iconische gesmolten klok uit het schilderij De volharding der herinnering.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.