Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Coalitie bereikt akkoord over kinderpardon

Coalitie bereikt akkoord over kinderpardon

Na een week van intensief vergaderen is er een akkoord over het asielbeleid. Dinsdagavond werd bekend dat alsnog is afgesproken dat een groep van 700 kinderen opnieuw wordt beoordeeld. Naar verwachting mag 90 procent van hen in Nederland blijven. Met hun ouders erbij gaat het in totaal om zo'n 1300 mensen.

Daar staat tegenover dat het kinderpardon wordt afgeschaft, zodat er in de toekomst geen schrijnende zaken meer gaan spelen zoals rond Lili en Howick. Ook wordt de druk bij de staatssecretaris weggehaald om in sommige gevallen, zoals bij de twee Armeense tieners, over zijn hart te strijken. Die verantwoordelijkheid gaat naar de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

In september vorig jaar ontstond een hoop ophef toen duidelijk werd dat de tieners Lili en Howick, die in Nederland zijn geboren, uitgezet zouden worden naar Armenië. 

"Het is een oplossing waar voor alle partijen iets in zit", vertelt NOS-verslaggever Xander van der Wulp. "En je zou kunnen zeggen dat dat best knap is, nadat ze weken rollebollend over straat zijn gegaan."

Woensdagochtend wordt in de Kamer gedebatteerd over het kinderpardon. De coalitiepartijen kunnen hun borst nat maken want de rechtse partijen zullen hun messen slijpen. PVV-leider Geert Wilders heeft zich nu al doen gelden. Hij vindt het belachelijk dat de leiders van de coalitiepartijen Dijkhoff (VVD), Buma (CDA), Segers (CU) en Jetten (D66) afwezig zijn bij het debat om het over te laten aan de Kamerleden van hun partijen. Daarom heeft de PVV-leider een hoofdelijke stemming aangevraagd om te bedingen dat de coalitieleiders bij het debat aanwezig zijn.

En als het debat erop zit kan de Kamer zich alweer opmaken voor het volgende hoofdpijndossier, want rond 16.00 uur start het debat over het klimaatakkoord.


 

Lees ook: 'Van Mauro tot Lili en Howick': het kinderpardon'

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK