Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Chris Oomen van verzekeraar DSW: 'Zowel zorgpremie als eigen risico kan omlaag'

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20170926-pauw-oomen_2
De zorgpremie daalt bij zorgverzekeraar DSW in 2018 van 108 euro naar 107,50 euro per maand en het eigen risico zal DSW handhaven op 385 euro. 'Gewoon als signaal', volgens directeur Oomen. 'Ik vind dat je als zorgverzekeraar ook moet laten zien wat in je DNA zit. En dat is bij ons solidariteit. Wij vinden dat het eigen risico inmiddels zo ver is opgelopen, dat het ver voorbij de grens is. Het heeft een remmende werking op onnodige zorg.' 
'De zorgkosten zijn eigenlijk minder hoog dan waar het kabinet van uitgaat', zegt Oomen. Dat komt volgens hem omdat de politiek zich baseert op de kosten over het jaar 2017, maar die waren te hoog geraamd. Als ze dan vervolgens de kosten van 2017 doorrekenen naar 2018, betekent dat vervolgens dat de kosten over komend jaar ook te hoog zijn geraamd. Daarom kunnen volgens Oomen de premies omlaag (vorig jaar verhoogde hij de premie nog).
' Minister Schippers heeft vorig jaar in de Miljoenennota vastgesteld dat de verzekeraars met elkaar 2 miljard uit hun reserves zouden teruggegeven,' gaat Oomen verder. 'Toen hebben de verzekeraars gezegd: dat doen we niet. Daar is uiteindelijk 1,2 miljard teruggegeven, daar ligt het verschil'. Over 2017 zijn de premies wat hoger dan het Ministerie van Financiën had geraamd. Over 2018 verwacht het Ministerie niet meer die 2 miljard, maar nog maar 500 miljoen. 'Als iedereen hetzelfde zou doen als DSW, dan zou er 800 miljoen moeten worden teruggegeven. Daar speel ik op in', aldus Oomen.
Volgens de verzekeraar stijgen de zorgkosten ook door, vanwege inflatie. Maar, benadrukt Oomen: vandaag de dag zie je bij zorginstellingen de maatschappelijke verantwoordelijkheid de kosten in de hand te houden. Hij maakt zorginstellingen dan ook een compliment vanwege hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om de kosten binnen de perken te houden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.