Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

'Premier Rajoy is Catalonië nog meer kwijtgeraakt dan wanneer hij referendum had toegestaan'

  •  
02-10-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Politiegeweld Catalonië
Catalonië hield op 1 oktober een referendum voor hun onafhankelijkheid, 90% van de stemmen was voor. Van de 5,3 miljoen stemgerechtigden gingen slechts 2,2 miljoen naar de stembus. Of er over een meerderheid kan worden gesproken, is discutabel. De dag werd gedomineerd door gewelddadige confrontaties tussen de Spaanse politie en Catalaanse burgers, waarbij ongeveer 900 gewonden vielen.
De Spaanse regering is namelijk fel tegen het referendum en eventuele afscheiding. Premier Mariano Rajoy van Spanje noemde het referendum eerder al illegaal, maar ontkent het nu al in zijn geheel. Hij heeft ook gezegd dat als er stappen worden gezet richting onafhankelijkheid, hij de Catalaanse president Carles Puigdemont zal laten arresteren. Ook noemt Rajoy het gebruikte geweld proportioneel en ziet het als bewijs voor de sterke en goed functionerende Spaanse rechtsstaat. 
Burgers van de Catalaanse hoofdstad Barcelona hebben het meeste te verduren gehad van de sterke arm der Spaanse wet. De politie had als opdracht gekregen om de stembusgang te voorkomen, met alle middelen die zij nodig achten. Verschillende tweets vertellen het verhaal.
Hier worden ongewapende burgers met geweld belemmerd om naar het stembureau te gaan
Of all the police brutality videos I have seen from #Catalonia today this is hands down the most shocking.
This is unworthy of any democracy pic.twitter.com/OYaQ8yvDwF
Ook hier is te zien dat politie ineens geweldadig op de menigte begint in te slaan. Wederom staan de burgers met hun handen in de lucht en doen niets. 
Spanish riot police clash with protesters in Barcelona as they try to stop #CatalanReferendum from going ahead https://t.co/mT0VBBozZS pic.twitter.com/12OeJzpHiH
Journalist Edwin Winkels woont in Barcelona. In de volgende tweet beschrijft hij het gevolg van de gebeurtenissen van 1 oktober.
Persoonlijke conclusie, halverwege: Premier Rajoy is Catalonië vandaag nog meer kwijtgeraakt dan wanneer hij referendum had toegestaan.
Door het harde politie-optreden heeft Rajoy meer olie op het vuur gegooid en is de onvrede gegroeid. Wat er ook uit het referendum zal komen, Spanje is door 1 oktober in tweeën gescheurd. De gemoederen staan op scherp. Ook moet er van buiten af worden gekeken wat er met het verdeelde land gaat gebeuren. Het land is nog steeds lidstaat van de Europese Unie.
Catalaanse premier zal niet direct onafhankelijkheid uitroepen. Vraagt om steun en ingrijpen EU, waar het vandaag heel stil was.
FC Barcelona speelde gisteren een thuiswedstrijd in de Spaanse competitie (La Liga).  In een leeg Camp Nou werd Las Palmas 3-0 verslagen. De Catalanen blijven daardoor ongeslagen koploper in de Spaanse competitie met een voorsprong van vijf punten op nummer twee Sevilla. Barcelona had gevraagd om uitstel vanwege de rellen in Catalonië. Na overleg werd besloten om toch te gaan voetballen, maar dan zonder publiek, liet de club weten, nadat voor uitstel geen toestemming was verkregen. Het gevolg: een wedstrijd in een spookstadion. Zie de tweet hieronder van FC Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu:
We've played football in exceptional circumstances to show the world the exceptional and unacceptable situation at present in Catalonia pic.twitter.com/3s7I3dFRyO
De volgende ochtend vat de grootste krant van Spanje, El País (uit Madrid) de gebeurtenissen als volgt samen: 'Ondanks het gerechtelijke offensief van de laatste weken tegen het referendum, werden honderden stembureaus geopend in heel Catalonië in een daad van uitdaging aan de (Spaanse, red.) regering'.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.