We zijn weer terug op maandag 3 september!

Catalaanse president roept onafhankelijkheid uit maar trekt hem ook weer in

Catalaanse president roept onafhankelijkheid uit maar trekt hem ook weer in

10 oktober 2017 had de geschiedenisboeken in moeten gaan als de Catalaanse Onafhankelijkheidsdag, zowel het Catalaanse volk als de Spaanse centrale regering gingen hier vanuit. Beide groepen vulden de straten van Barcelona, de één met Catalaanse vlaggen, de ander met een politiebusjes. Regiopresident Carles Puigdemont begon zijn toespraak met het uitroepen van de republiek Catalonië maar schortte de effecten van deze verklaring op omdat hij wil onderhandelen met Madrid.

Verdeeldheid 

Puigdemont zag door deze nuance af van een effectieve eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring. In zijn toespraak sprak hij over de verdeeldheid die de onafhankelijkheid teweeg heeft gebracht. Afgelopen week lieten zowel voor- als tegenstanders van het referendum van zich horen. Veel voorstanders waren ook dinsdag aanwezig in Barcelona. Toen het duidelijk werd dat de onafhankelijkheid niet werd doorgevoerd, was er veel teleurstelling bij de aanwezigen. Nog tijdens de toespraak, die drie kwartier duurde, ging een deel van de menigte al naar huis.

Sancties

Hoewel Puigdemont de deur naar Madrid wil openhouden, heeft de Spaanse regering aangegeven de toespraak te negeren. Zij houden vast aan hun opvatting dat het referendum illegaal was en dat de grondwet onafhankelijkheid verbiedt. Woensdagmorgen is een raad in overleg gegaan wat de sancties voor de Catalaanse regioregering zullen zijn. Grondwetsartikelen 116 en 155 kunnen autonome karakter van Catalonië inperken en de regering ontbinden en behoren tot de mogelijkheden.

 Slovenië

Leden van de partij van Puigdemont zien parallellen met de toespraak van dinsdag en de aanpak die Slovenië gebruikte in 1991. Ook daar werden eerst onderhandelingen ingezet tussen moederland Joegoslavië en Slovenië. Echter, toen was er van buitenaf druk op het moederland, om mee te werken aan de onafhankelijkheid. Deze druk is afwezig bij Catalonië.

Economische gevolgen 

Er wordt gezegd dat Puigdemont zichzelf wat rust wil geven, omdat hij geschrokken was van de economische gevolgen die de onafhankelijkheid met zich mee zou brengen. Veel bedrijven trekken zich nu al terug uit Catalonië. Vaak betreft het vooral symbolische acties maar de boodschap komt wel aan. Ook het gebrek aan Europese steun speelt mee om niet eenzijdig naar onafhankelijkheid te streven.

Onduidelijk

De Spaanse premier Rajoy heeft woensdagmiddag eerst om opheldering gevraagd. Voor hem is het onduidelijk of Catalonië zichzelf nou wel of niet onafhankelijk heeft verklaard. De toespraak begon namelijk met iets wat daarop leek, maar werd daarna weer ingetrokken. Waarschijnlijk zullen de sancties worden afgestemd op het antwoord van de regioregering van Puigdemont.

Meer nieuws over Catalonië en de onafhankelijkheid lees je hier.

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK