Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Bloggers over Amerika kiest: Argentinië en Amerika

Bloggers over Amerika kiest: Argentinië en Amerika

Amerika houdt de adem in. Wordt het Hillary of Trump? Op 8 november weten we het. Pauw besteedt de komende maanden volop aandacht aan de Amerikaanse verkiezingen. In de uitzendingen, maar ook op de site. Hier zullen een aantal Nederlanders die in de VS zijn voor ons bloggen, vloggen en fotograferen. Het gaat om Nederlanders die in de VS wonen of Nederlanders die daar zijn om campagne te voeren.  Van L.A. tot New York. Van Chicago tot Alabama en Montana. Wat maken ze mee in hun staat en hun straat? Elke werkdag plaatsen we een nieuwe blog.


Bloggers over Amerika kiest:

Argentinië en Amerika, misschien hebben ze meer gemeen dan ze denken?

Door: Ivo van Breukelen in Buenos Aires, Argentinië

Ivo verhuist deze week naar Chicago, maar schrijft deze week nog vanuit Argentinië, waar hij op afstand de verkiezingsstrijd in de VS volgt.

De prachtige natuur in Patagonië, de wijnen uit de Andes nabij Mendoza, de wereldstad Buenos Aires of de watervallen van Iguazu zijn slechts enkele hoogtepunten die dit fascinerende land in het zuiden van Zuid-Amerika te bieden heeft. Een geweldig land om te wonen, mits je jezelf een goed bestaan kan veroorloven. Ik woon inmiddels een jaar in Argentinië en heb vele Argentijnse vrienden gemaakt. Het is echter onmogelijk om een eenduidige mening van “de Argentijn” over Amerika, of de Amerikaanse verkiezingen in het bijzonder, te geven.

Argentinië is voor de meeste Nederlanders een ver-van-mijn-bed-show en haalt alleen de nieuwsberichten bij grote schandalen of de presidentsverkiezingen. In december 2015 was een tweestrijd gaande tussen de rechtse, conservatieve presidentskandidaat Macri en de populistische links-radicale Scioli. Na een zeer spannende verkiezingsstrijd wist Macri de verkiezingen te winnen en kwam een einde aan het jarenlange Kirchner bewind. De retoriek van de twee voorgaande presidenten, Cristina en Nestor Kirchner, was steevast dat veel (lokale) problemen de schuld waren van Amerika. De banden met de communistische regimes in Venezuela, Rusland en China werden aangehaald en het imperialistische Amerika werd zoveel mogelijk buitenspel gezet. Ook werden de zogenaamde hold-outs, hedgefunds die goedkope staatsobligaties opkochten na de financiële crisis in 2001, niet terugbetaald wat resulteerde in een exit van de internationale financiële markten.

Jullie kunnen je vast goed voorstellen wat de gemiddelde Argentijn denkt over Amerika, het land dat ooit het gewelddadige dictatoriale bewind in de jaren ’80 in het zadel hielp. Juist, afschuw! Vele Argentijnen willen er absoluut niks mee te maken hebben en dat is een understatement.  Ze zijn niet geïnteresseerd in de buitenlandse politiek, alleen al vanwege het feit dat ze zeer grote uitdagingen in hun eigen land hebben, met bijvoorbeeld een inflatie van rond de 40%.

Ik ben verschillende keren op straat uitgescholden toen ik met vrienden in het engels sprak. Men gaat er gemakshalve vanuit dat je een Amerikaan bent zodra je engels spreekt. Natuurlijk zegt dat meer over hun, maar het is natuurlijk wel een trieste gewaarwording.

Opzienbarend daarentegen is dat voor vele Argentijnen de favoriete vakantiebestemming is gelegen in… Juist, Amerika! De Argentijn die het zich kan veroorloven gaat graag shoppen in New York of op het strand liggen van Miami. Daarnaast zijn veel Argentijnen gek op Amerikaanse producten zoals iphones of nikes, of de welbekende fastfood restaurants.

Ik verwacht dat het anti-Amerikaanse sentiment de aankomende jaren zeker niet zal veranderen, daar is veel meer voor nodig dan een bezoek van Obama zoals afgelopen maart. Een welgemeend advies: oordeel zelf want Argentinië verveelt nooit en is absoluut een bezoek waard! 

 

 

Recent in: BLOGGERS OVER AMERIKA KIEST