Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

"Binnen twintig jaar kunnen we nieren volledig herstellen in het lichaam"

"Binnen twintig jaar kunnen we nieren volledig herstellen in het lichaam"

Binnen tien jaar volksziektes als reuma, diabetes en nierfalen de wereld uit, met hulp van regeneratieve geneeskunde. Dat is de inzet van RegMed XB, een consortium van vijf universiteiten, overheden, gezondheidsfondsen en bedrijven. Het is het grootste samenwerkingsproject op dit gebied in Europa. Aanjager van dit project is hoogleraar Clemens van Blitterswijk, die alle partijen samenbracht.

"Als ik moet gokken, dan denk ik dat we over een jaar of twintig zo ver zijn dat we echte nieren kunnen herstellen in het lichaam". De komende tien jaar zullen we hele grote stappen gaan nemen daarnaartoe, maar op weg daarnaar toe krijgen we eerst draagbare kunstnieren, volgens Van Blitterswijk. Op termijn moet de wetenschap in staat zijn nieuwe nieren te gaan kweken, volledig van menselijke cellen.

Bij regeneratieve geneeskunde wordt gebruik gemaakt van stamceltechnologie, het is de bedoeling dat de aangesloten bedrijven nieuwe nieren gaan bouwen, nieuwe insuline-producerende cellen maken en biologische gewrichten ontwikkelen. Iemand die moet gaan profiteren van deze baanbrekende ontwikkelingen is nierpatiënt Fabian Cornelissen. Hij is 40 uur per week afhankelijk van nierdialyse.

Meer van dit? Kijk dan ook eens hier.

- Advertentie -

Recent in: GEZONDHEID