Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Astrid Holleeder staat voor het eerst tegenover haar broer in de rechtbank

  •  
12-03-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
82 keer bekeken
  •  
holleeder
Het is een belangrijke dag in het proces tegen Willem Holleeder, want Astrid Holleeder staat voor het eerst tegenover haar broer in 'de bunker', de zwaarbeveiligde rechtbank in Amsterdam. 's Ochtendsvroeg stonden er al mensen in de rij die graag bij het proces aanwezig willen zijn. Rechtbankverslaggever van de Telegraaf  Saskia Belleman is uiteraard ook weer aanwezig. Via Twitter doet ze verslag van de belangrijkste ontwikkelingen. Vanavond schuift ze aan bij Pauw.
Op deze dag stelt alleen de rechtbank vragen aan Astrid Holleeder. Vrijdag mag de verdediging van Willem Holleeder dat doen en volgende week is het Openbaar Ministerie (OM) aan de beurt. Willem Holleeder kan zijn zus niet zien zitten tijdens de zitting. Er staat een extra scherm tussen de twee in, zodat zijn zicht wordt belemmerd. 
Advocaat Sander Jansen gaat weer vooraan in de zaal zitten voor de ondervraging van Astrid. #Holleeder kan zijn zus niet zien. Er staat een extra scherm om zijn zicht te belemmeren.

Astrid volgde de zaak via twitterfeed, van mij en van andere verslaggevers. #Holleeder
Alleen de rechtbank, de officieren van justitie en advocaat Janssen kunnen Astrid Holleeder zien, aldus Belleman. Astrid verklaart nog steeds van haar broer te houden, en vindt het verschrikkelijk dat zij degene is die er straks voor verantwoordelijk is dat hij weer wordt opgesloten.
“Als je het hebt over verraad, dan is dit wel het ultieme verraad. Ik had liever gehad dat iemand anders het had gedaan”, zegt Astrid. “Ik hou nog steeds van hem. Kk begrijp heel goed waarom hij dingen doet. Maar er zijn gewoon grenzen.” #Holleeder
Als ze zeker zou weten dat hij nooit meer iets zou doen, dan zou Astrid haar broer Willem Holleeder zo willen meenemen. Ze haat hem niet, is niet uit op wraak met haar getuigenverklaringen, vertelde een geëmotioneerde Astrid vanmorgen aan de rechtbank in Amsterdam. Astrid Holleeder verklaart dat ze geen hoop heeft dat haar broer van eerdere straffen geleerd heeft, meldt Belleman. Volgens Astrid Holleeder is haar broer een soort hond die kinderen bijt. En die moet je afmaken.
Als ze zou weten dat hij nooit meer iets zou doen, dan zou ze hem nu meenemen, zegt hij. “Hij is ziek. En het enige medicijn zijn die 4 muren. Als je een hond hebt die kinderen bijt, dan zal je hem moeten laten inslapen.” #Holleeder
Naar verluidt laten de verklaringen die Astrid Holleeder doet haar broer niet volledig koud. Volgens aanwezige rechtbanktekenaars , die beter zicht hebben op Willem Holleeder, is hij zichtbaar geëmotioneerd onder de verklaringen van zijn zus.
Volgens de tekenaars @PetraUrban en Aloys Oosterwijk die beter zicht op #Holleeder hebben in de zaal, doen de verklaringen van zus Astrid hem wel wat. Hij rommelt met bekertjes water, en is duidelijk geëmotioneerd.
Maandagavond schuift Saskia Belleman aan bij Pauw samen met advocaat Jan-Hein Kuijpers met het laatste nieuws, de opvallendste momenten en de belangrijkste details van deze zittingsdag.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.