Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Frankrijk start architectuurwedstrijd voor herbouw van toren Notre-Dame

  •  
17-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Architecten strijden om toren Notre-Dame te herbouwen
De Franse premier Edouard Philippe heeft een wedstrijd aangekondigd die internationale architecten moet aantrekken een ontwerp te maken om de toren van de afgebrande Notre-Dame te herbouwen. De toren moet ’Aangepast zijn aan de technieken en de uitdagingen van onze tijd’, zegt de premier.   Architecten van over de hele wereld kunnen ontwerpen indienen. Met dit nieuws komt het Franse persbureau AFP.

Macron

De deels door brand verwoeste Notre-Dame wordt "nog mooier". Dat zei president Macron in een televisietoespraak gisteren. Hij wil dat de herbouw van de kathedraal binnen vijf jaar is afgerond. "We zijn een volk van bouwers."

Geld

Er is al veel geld binnengekomen. Zo'n 800 miljoen. Genoeg geld om de kathedraal in Parijs te restaureren, volgens de de Franse minister van Cultuur. Maar eerst moet het gewelf in het dak van de Notre-Dame worden veiliggesteld. Daar zit nu een enorm gat in.  

Onderzoek

Toch zijn er nog veel vragen. Het Openbaar Ministerie in Parijs is begonnen aan een onderzoek. Gisteren zijn zo'n dertig arbeiders ondervraagd die werkten aan de restauratie van de Notre-Dame. Bij die werkzaamheden is de brand mogelijk ontstaan.
Chazia Mourali is ondersteboven van de grote brand in de Notre-Dame, omdat ze 55 jaar geleden op steenworp afstand van de kerk ‘geboren' is. Ook bij Bolswarder organist Kees Nottrot is de verslagenheid groot. Hij speelde drie grote concerten op het orgel van de Notre-Dame. Ze zaten aan tafel.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.