Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Amerikaanse roep om strengere wapenwetgeving klinkt steeds luider

Amerikaanse roep om strengere wapenwetgeving klinkt steeds luider

President Donald Trump steunt inspanningen om het natrekken van mensen die wapens kopen (de zogeheten 'background check') te verbeteren.’ Dat meldt CNN naar aanleiding van een verklaring door een woordvoerder van Het Witte Huis.

Het nieuws komt naar buiten nog geen week nadat een 19-jarige man een bloedbad aanrichtte op een school in Florida (17 doden). Plaatsvervangend persvoorlichter van het Witte Huis, Raj Shah, zei in een verklaring dat Trump vrijdag met de uit Texas afkomstige Republikeinse senator John Cornyn sprak over een wetsvoorstel dat moet zorgen dat Amerikaanse staten en de federale regering strenger kunnen zijn in het verstekken van wapens.
 
‘Terwijl het debat over wapenbezit verder gaat en hervormingen worden overwogen, staat de president welwillend tegenover pogingen om de background check te verbeteren’, aldus Shah.
 
Trump stelde zich verkiesbaar voor het presidentschap als een pro-wapenkandidaat en verbond zich daarbij aan de National Rifle Association (NRA), tijdens zijn campagne. ‘Het Tweede Amendement (recht op wapenbezit) staat in november op de stemming', zei hij bij een NRA-bijeenkomst tijdens de presidentscampagne in 2016. ‘De enige manier om ons Tweede Amendement te behouden is door op een persoon te stemmen die we allemaal kennen als Donald Trump.’
 
Voorheen deelde het Amerikaanse ministerie van Sociale Zekerheid elk kwartaal informatie over mensen met een mentale ziekte met de instantie die verantwoordelijk is voor het natrekken van wapenkopers, tot Trump een maatregel ondertekende die dit teniet deed. Het is onduidelijk of anders het drama van afgelopen week voorkomen had kunnen worden, meldt CNN.
 
Studenten, leraren en politici hebben de president en andere bestuurders aangespoord om actie te ondernemen tegen wapenbezit naar aanleiding van de gebeurtenissen in Florida van afgelopen week. Ondertussen worden in de VS ook marsen, stakingen en andere vormen van protest georganiseerd om aandacht voor het probleem te vragen en de beleidsmakers onder druk te zetten om actie te ondernemen.

Klik hier voor meer nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: POLITIEK