Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Amerika roept op tot actie tegen Noord-Korea na laatste rakettest

  •  
05-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kim-jong-un
De Amerikanen vinden dat het tijd is om actie te ondernemen tegen de dreiging van Noord-Korea, nadat het regime van Kim-Jong Un dinsdag opnieuw een test uitvoerde met een intercontinentale ballistische raket (ICBM).
De raket heeft volgens Noord-Korea een hoogte van 2800 kilometer bereikt en is in 39 minuten bijna 1000 kilometer van de lanceerplek in de Japanse Zee terechtgekomen. Deze langeafstandsraket kan op doelen in heel de wereld worden afgeschoten, aldus Pyongyang. Slechts vijf landen in de wereld hebben ICBM-systemen tot hun beschikking. De Noord-Koreaanse leider Kim-Jong Un noemde de test een 4 juli-gift voor de 'American bastards'.
Ballistische raket
Amerikaanse en Zuid-Koreaanse legertroepen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag langeafstandsprecisiewapens afgevuurd bij een militaire oefening. De wapens landden in de zee bij Zuid-Korea. De troepen zijn sindsdien in opperste staat van paraatheid.
De Noord-Koreaanse test met de ballistische raket is de laatste in een reeks van rakettesten van het Noord-Koreaanse regime en een nieuwe provocatie aan het adres van Amerika en het Westen.
De Zuid-Koreaanse president, Moon Jae-in zei dat de oefening met de Amerikanen de bereidheid van de bondgenoten toont om de Noord-Koreaanse provocaties met daden te beantwoorden en niet slechts met woordelijke veroordelingen. "We moeten Noord-Korea duidelijk maken dat onze raketverdediging staat als een huis".
Rex Tillerson, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken, heeft opgeroepen tot een wereldwijde actie tegen Noord-Korea om deze escalatie te beantwoorden. Hij waarschuwde dat ieder land dat de Noord-Koreaanse economie steunt of militaire hulp biedt aan Pyonyang, weigert de sancties van de Verenigde Naties uit te voeren en daarmee medeplichtig is aan de ondersteuning van een gevaarlijk regime.
Ook zei Tillerson: "Het testen van een ICBM betekent een nieuwe escalatie van de bedreigingen ten aanzien van de VS, onze bondgenoten en partners, de regio en de hele wereld. Alle landen zouden publiekelijk het Noord-Koreaanse regime duidelijk moeten maken dat er consequenties zijn verbonden aan hun doel tot het produceren van nucleaire wapens".
Koreadeskundige Remco Breuker was in april samen met ondernemer en filmmaker Erik Hensel te gast om over de Noord-Koreaanse kerndreiging te praten:
Breuker zag het in april al zeer somber in. Hij denkt dat een nucleaire oorlog al niet meer af te wenden is. "Wij zijn echt te laat":
De VN-Veiligheidsraad praat woensdag om 15.00 uur (lokale tijd) op verzoek van Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten over de Noord-Koreaanse raketlancering. De Amerikanen stellen dat ze klaar zijn om zichzelf en bondgenoten met alle middelen te verdedigen tegen de groeiende Noord-Koreaanse dreiging.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.