Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Alles wat je moet weten over de Paralympische Winterspelen in Pyeonchang

Alles wat je moet weten over de Paralympische Winterspelen in Pyeonchang
Het stof (of de sneeuw) is maar nauwelijks neergedaald na de Olympische Winterspelen in Pyeongchang of Zuid-Korea heeft alweer atleten van over de hele wereld ontvangen voor de start van de Paralympische Winterspelen. Vrijdag aan het begin de middag (onze tijd) is de openingsceremonie gehouden, waarbij snowboarder Bibian Mentel namens Nederland de vlag mocht dragen.
 
De 45-jarige snowboarder doet voor de tweede keer mee aan de Paralympics en is deze keer favoriet op twee onderdelen. Zij werd vergezeld door chef de mission Esther Vergeer, snowboarders Chris Vos, Lisa Bunschoten en Renske van Beek en enkele begeleiders en trainers. De alpineskiërs Jeroen Kampschreur, Niels de Langen, Anna Jochemsen, Linda van Impelen en Jeffrey Stuut sloegen de openingsceremonie over, omdat zij zaterdag direct in actie komen op de afdaling.
 
Ongeveer 570 sporters uit 48 landen zullen strijden in 80 verschillende wedstrijden in 6 verschillende Paralympische sporten: alpine skiën, biatlon, crosscountry, skiën, ijsslee ijshockey, snowboarden en rolstoel curling. Het sportevenement duurt van donderdag 9 maart tot 18 maart.
 
De meerderheid van de medailles kunnen in de sneeuw worden verdiend. 30 gouden plakken zijn te winnen in het alpine skiën, de slalom en de reuzenslalom, verdeeld in categorieën zittend, staand en voor visueel gehandicapten. 

Bibian Mentel in 2015 bij Pauw


 

Noord-Korea en Rusland

Op het ijs zullen mannen en vrouwelijke teams strijden in het rolstoel curling en ijsslee ijshockey; twee van de meest prestigieuze Paralympische titels. Maar net als bij de Olympische Winterspelen, vorige maand, zal veel van de internationale aandacht uitgaan naar twee specifieke delegaties: de Noord-Koreaanse en de Russische.

Na de geopolitieke golven die de Noord-Koreaanse aanwezigheid veroorzaakte tijdens de Winterspelen in februari, zal in maart opnieuw geschiedenis worden geschreven in Pyeongchang als Zuid-Korea de Paralympische brigade van de noorderburen voor het eerst in de historie zal verwelkomen.
 
Het team van Noord-Korea kwam woensdag aan, volgens een Zuid-Koreaans ministerie, een dag nadat het nieuws naar buiten kwam dat een historische top zal worden gehouden in april tussen de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. En als klap op de vuurpijl komt donderdag ook nog naar buiten dat de Noord-Koreaanse president en de Amerikaanse president, Donald Trump, elkaar zullen ontmoeten. Kim Jong-un heeft Trump een uitnodiging gestuurd, en die heeft hem aanvaard. De ontmoeting zou eind mei moeten plaatsvinden, waar is nog niet bekend.


(De entree van de Noord-Koreaanse delegatie, via NOS)

De Noord-Koreaanse afvaardiging telt twee crosscountry-atleten - Ma Yoo Chul en Kim Jeong Hyun - en vier 'waarnemende atleten' die niet zullen meestrijden tijdens het sportevenement, maar zullen toekijken bij bepaalde wedstrijden.
 
De twee Koreaanse landen zijn afzonderlijk het stadion in komen marcheren tijdens de openingsceremonie vrijdagmiddag - in tegenstelling tot hun entree onder de verenigde vlag tijdens de opening van de Winterspelen afgelopen maand. "Hoewel we teleurgesteld zijn, respecteren we het besluit van de twee delegaties, die besloten dat afzonderlijk marcheren beter zou zijn voor beide partijen.” Dat zei IPC-voorzitter Andrew Parsons.
 
Choi Kwang-hyouk verloor zijn been nadat hij als kind uit een trein was gevallen. Een wiel ging over zijn voet, maar artsen kozen ervoor, mede vanwege beperkte medische voorzieningen, om zijn been onder de knie te amputeren - zonder anesthesie. Uiteindelijk werd hij in 2001 door zijn vader uit Noord-Korea gesmokkeld. In een interview met The Guardian gaf Choi toe dat hij zich zorgen maakt over potentieel ongemakkelijke ontmoetingen met zijn voormalige landgenoten. "Ik zal blij zijn om ze te zien, maar ik denk niet dat ze blij zullen zijn mij te zien," bekende hij. "Ze zullen denken dat ik een verrader ben."
 

 
(De entree van de Zuid-Koreaanse para-atleten, via NOS)

Choi zegt dat de deelname van Noord-Korea des te intrigerender is vanwege het twijfelachtige verslag over mensenrechten voor mensen met een handicap.
"Noord-Korea is een uitdagende plek voor gehandicapten," voegde hij eraan toe. "Het zou niet mogelijk zijn voor iemand met een handicap om deel te nemen aan de Paralympische Spelen, tenzij hij of zij over macht en rijkdom beschikt.” In 2006 meldde een rapport van de Verenigde Naties dat mensen met een handicap in Noord-Korea vaak werden weggestuurd uit Pyongyang naar "collectieve kampen, waar ze worden aangewezen op basis van hun fysieke misvorming of handicap.”
 

Rusland

Na het behalen van de Paralympische medaillespiegel in zowel Sotsji (2014) als Turijn (2006), zal Rusland geen officieel team hebben in Pyeongchang.
Net als op de Olympische Spelen zullen Russische para-atleten als neutralen concurreren, maar dit keer onder de vlag van 'Neutral Paralympic Athletes' (NPA), waarbij alle verwijzingen naar Rusland uit de titel worden verwijderd. Op de Olympische Spelen mochten Russische atleten die konden bewijzen dat ze schoon waren, meedoen als "Olympische atleten uit Rusland.”
 
Vrijdagavond braken Lucille Werner en paralympiër een lans voor de Paralympische Winterspelen. Ze pleiten voor meer aandacht voor dit sportevenement.


Klik hier voor meer nieuws van Pauw

- Advertentie -

Recent in: SPORT