Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Al Jazeera laat zich niet temmen en eist persvrijheid

  •  
03-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Al Jazeera - persvrijheid
Het in Qatar gevestigde televisienetwerk Al Jazeera is de actie #DemandPressFreedom gestart als antwoord op pogingen van Saoedi-Arabië en andere arabische landen om het netwerk af te sluiten.
In een maandag verschenen videoboodschap leggen verschillende journalisten van over de hele wereld hun eisenpakket op tafel. Als Saoedi-Arabië en andere landen eisen dat Al Jazeera wordt afgesloten, dan mogen zij ook wat te eisen hebben is het idee.
"We eisen dat het publiek toegang heeft tot onpartijdige informatie, we eisen dat journalisten niet als criminelen worden behandeld, we eisen dat zij zonder stem worden gehoord" en ten slotte: "we eisen persvrijheid".
"Elke oproep tot het sluiten van onze zender of elke poging de toegang tot ons kanaal te belemmeren is een aanval op de vrijheid van expressie," aldus de nieuwszender. De Verenigde Naties hebben zich inmiddels achter Al Jazeera geschaard en steun uitgesproken aan de nieuwszender. In een statement laat de VN weten: "De eis om Al Jazeera af te sluiten is een bedreiging van de persvrijheid".
Persvrijheid- en mensenrechtenadvocaten, journalisten en social media-gebruikers hebben de eisen van de arabische landen, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein, veroordeeld. Deze landen eisen niet alleen dat Al Jazeera wordt afgesloten, maar meerdere mediakanalen die te vrijpostig zijn in hun ogen. De arabische staten hebben vrijdag een lijst met 13 punten  vrijgegeven, waarin ze de sluiting eisen van alle nieuwszenders die ze direct en indirect financieren. Daaronder zijn, naast Al Jazeera, zenders als Rassd, Al Araby, Al Jadeed, Mekameleen en Arbi21.
"We zijn zeer bezorgd over de implicatie en de consequenties van zulke eisen wanneer deze worden opgevolgd", zegt Alexandra El Khazen, hoofd van Reporters Without Borders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. "Wij zijn tegen elke vorm van censuur of maatregelen die de diversiteit in het arabische medialandschap kunnen bedreigen, zoals pluralisme."
Het arabische medialandschap zou ruimte moeten maken en meningen moeten respecteren die kritisch zijn volgens sommige overheden. Khazen vreest dat de eisen van de arabische landen een enorme impact zullen hebben op de medewerkers van de genoemde nieuwszenders. "Sommige journalisten zullen misschien onder druk komen te staan om ontslag te nemen of zich te schikken in de regelgeving van het land waar ze werken. Wij zijn momenteel bezig dat te onderzoeken".
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.