Vanaf 30 september terug op NPO 1

Advies SodM: gaswinning halveren

Advies SodM: gaswinning halveren

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) raadt het kabinet aan de gasproductie flink te verlagen. Het SodM wil zo snel mogelijk terug naar een productie van 12 miljard kubieke meter per jaar, met het oog op de veiligheid van de inwoners van de provincie Groningen. Minister Wiebes (Economische Zaken) heeft inmiddels aangegeven de gaswinning 'zo snel als mogelijk naar 12 miljard kuub' terug te gaan schroeven.

Topman Theodoor Kockeloren van het SodM zegt de onzekerheden groot zijn en dat ‘we met dit advies aan de minister daarom aan de veilige kant gaan zitten’. Zo komen we met redelijke zekerheid onder de veiligheidsnorm uit, zegt Kockelkoren.
 
De gasproductie in 2016 was 27,6 miljard kuub. Het regeerakkoord gaat uit van een verlaging tot 20,1 miljard kuub. 
 
'Er is een forse ingreep noodzakelijk om naar verwachting aan de veiligheidsnorm te voldoen en de kans op schade in Groningen sterk te verlagen', zegt Kockelkoren. Het SodM adviseert om de locaties bij Loppersum per direct te sluiten. Het gaat om de clusters Ten Post, Overschild, De Paauwen, ’t Zand en Leermens. Ook op andere locaties moeten maatregelen worden genomen.
 

Minimaal 14 mld kuub

De levering van Gronings gas aan huishoudens en industrie kan in jaren met een milde temperatuur worden verzekerd bij een productie van minimaal 14 miljard kubieke meter. Dat stelt de Gasunie in een advies aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Dat betekent dus dat als de regering inderdaad het advies van het SodM (12 miljard kuub) overneemt, huishoudens en industrie 2 miljard kuub tekort komen.Gronings aardgasdossier: Klik hier


Politiek Den Haag wil zo snel mogelijk aan de slag met het advies van het SodM. De VVD heeft meteen een debat aangevraagd met minister Wiebes. Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) zegt: 'Eindelijk gerechtigheid, nu moeten de Staat, NAM en Shell deze maand nog maatregelen nemen'. En SP'er Sandra Beckerman is zeer stellig: 'Dit is de zoveelste rode kaart voor Rutte.'

 

 

Klik hier voor de nieuwspagina

- Advertentie -

Recent in: ECONOMIE