Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Abdeslam zwijgt als proces tegen hem voor aanslagen in Parijs van start gaat

  •  
05-02-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Salah Abdeslam
Het enige overlevende verdachte lid van de jihadistische groep die de aanslagen in Parijs van november 2015 uitvoerde, weigerde vragen te beantwoorden aan het begin van zijn rechtszaak in België over afzonderlijke aanklachten wegens terrorisme.
In een zwaar beveiligde rechtbank in Brussel begint het proces tegen de 28-jarige verdachte, die 's nachts uit een gevangenis nabij Parijs werd overgebracht en met een konvooi politievoertuigen in België arriveerde.  Tot ieders verbazing wilde Abdeslam zelf bij het proces aanwezig zijn, maar hij weigert vragen van de rechter te beantwoorden.
Hij heeft geweigerd om met onderzoekers te praten sinds zijn arrestatie in maart 2016, waarmee Abdeslam zijn Franse en Belgische advocaten ertoe aanzette ontslag te nemen, omdat zijn zwijgen elke verdediging onmogelijk maakte. Hij toonde onmiddellijk zijn bedoelingen toen hij op maandag weigerde op te staan toen dat door de rechter werd gevraagd en te zeggen dat hij niet zou meewerken.
'Ik wil geen vragen beantwoorden,' zei Abdeslam, die gekleed ging in een wit poloshirt met lange mouwen en een lange baard droeg, toen de rechter hem vroeg om zijn identiteit te bevestigen. De rechter vertelde de rechtbank dat Abdeslam tijdens de vierdaagse proef in Brussel ook heeft geweigerd om foto's of video van hem te laten maken. 'Men moet zich baseren op de bewijzen", zegt hij volgens  VTM Nieuws . 'Ik wil niet de publieke opinie tevreden stellen. Of de media.'
'Ik stel vast dat ik behandeld word op een erge manier', zegt Abdeslam. Volgens hem is er geen vermoeden van onschuld. 'Mijn stilzwijgen maakt mij geen crimineel. Beoordeel mij. Ik heb geen schrik van u. Ik geloof in Allah en dat is alles. Ik voeg niets meer toe.'
Abdeslam ontvluchtte Parijs na de aanslagen in november in 2015 , waarbij 130 mensen om het leven kwamen en honderden mensen gewond raakte. Hij zat ondergedoken in een flat in een Brusselse buitenwijk, toen de politie een inval deed. De politie geloofde dat het pand door een terroristische cel werd gebruikt, maar op dat moment onbewoond was. 
Bij de inval, waarbij drie agenten gewond raakten en een terrorisme-verdachte werd neergeschoten, wist Abdeslam nog weg te vluchten over de daken, maar drie dagen later werd hij alsnog opgepakt door de politie.
Nu zit Abdeslam tegenover de rechter in Parijs, in een proces waarin hij terecht staat voor moord met een terroristisch oogmerk en het actief lidmaatschap van een terroristische organisatie.

UPDATE:

Het Belgische Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag twintig jaar cel geëist tegen de 28-jarige verdachte, Salah Abdeslam. De eis is uitgesproken in een zaak rond een schietpartij in de Brusselse gemeente Vorst, waar agenten onder vuur werden genomen. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor poging tot moord en verboden wapenbezit, allebei in een terroristische context.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.