Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Aantal kinderontvoeringen naar het buitenland stijgt

  •  
15-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
65 keer bekeken
  •  
Kinderontvoering
Dit jaar zijn in totaal 36 kinderen na de zomervakantie niet teruggekomen in Nederland. Van hen waren 25 leerplichtig. "Soms komen ouders er samen niet uit in welk land hun kinderen zullen opgroeien. De zomervakantie wordt dan gebruikt om een beslissing te forceren." Dat meldt het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO) vrijdag.
"Naast alle emoties zijn er ook praktische zaken die geregeld moeten worden. Achterblijvende ouders kunnen problemen krijgen met de leerplichtambtenaar. Van de kinderen die na deze zomer niet zijn teruggekomen, zijn er 25 leerplichtig", meldt IKO. Het betekent een drama voor de kinderen en voor de ouders, in de meeste gevallen.

Aantal ontvoeringen stijgt, meeste ontvoeringen door moeder

Uit de cijfers van het IKO blijkt dat het aantal ontvoeringen in de zomervakantie blijft stijgen. Van 14 ontvoeringen in 2014, 25 in 2015, 34 in 2016, naar 36 ontvoeringen in 2017. De toplanden die deze dubieuze ranglijst aanvoeren staat Polen op kop met vijf ontvoeringen. De top drie wordt gecompleteerd door Marokko (4) en Turkije (4). Naar Armenië, Curaçao en Italië zijn ieder 3 kinderen ontvoerd. Van alle ontvoerde kinderen werden 27 kinderen door de moeder ontvoerd (75 procent) en 9 kinderen door de vader (25 procent).
Familiebezoek wordt het meest opgevoerd als reden voor de vakantie. Eenmaal terug in Nederland besluit de ouder dan niet met de kinderen terug te keren. Behalve de 36 uit Nederland ontvoerde kinderen, zijn er ook nog 12 kinderen naar Nederland ontvoerd, afgelopen zomer.
De impact van een ontvoering is gigantisch. Op de eerst plaats voor het kind zelf, maar ook voor de - vaak alleen achtergebleven - ouder. Nadia Rashid zat in oktober vorig jaar bij ons aan tafel om te vertellen over de ontvoering van haar dochtertje Insiya. Haar destijds tweejarige kind werd met geweld uit een woning in Amsterdam ontvoerd, op 29 september 2016
Voor de docenten die kinderen uitleg moeten geven waarom hun klasgenootje niet in de klas is, heeft het Centrum IKO, i.s.m. Tumult, een online lesprogramma voor docenten en leerlingen van het basis- en voortgezet onderwijs ontwikkeld. Deze interactieve lesmethode bestaat uit informatie en lesopdrachten over de mooie kanten van gemengde gezinnen, maar ook over internationale kinderontvoering en de terugkeer van een ontvoerd kind in de klas. Het programma is HIER beschikbaar.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.