Elke werkdag om 23:00 uur op NPO 1

Aanslag in Zweedse hoofdstad Stockholm

Aanslag in Zweedse hoofdstad Stockholm

De ooggetuigen Amy Pieplenbosch (26), Laura Matser (25) en Anne Davidse (26) zijn vrijdag halsoverkop uit Stockholm gevlucht. Hun spullen hebben ze moeten achterlaten in het hostel in de Zweedse hoofdstad waar ze verbleven. Ze waren van plan om die avond uit te gaan, maar het liep totaal anders toen 's middags een vrachtwagen in een drukke winkelstraat op een mensenmenigte inreed en een groot warenhuis ramde. Het bleek om een terroristische aanslag te gaan. Er zijn zeker vier doden gevallen en veel gewonden.

Het drietal heeft moeten schuilen. "We hebben wel echt een tijdje gedacht: dit is helemaal fout, we hebben ook echt hard gerend om weg te komen."

Volgens Zweden-deskundige Luuk Mulder kent het Scandinavische land een hoog uitreisgehalte van jihadisten. Na België kent het land zelfs het hoogste aantal uitreizigers van Europa. "Zweden is een land dat al decennia lang immigranten heeft opgenomen. Het is een heel gesegregeerd land en deze segregatie is al jaren aan het groeien".

Hoogleraar Terrorisme Edwin Bakker denkt dat deze aanslag een typisch geval van 'copy cat behavior' kan zijn. Iemand ziet hoe anderen soortgelijke aanslagen hebben uitgevoerd en besluit in een 'opwelling' hetzelfde te doen. "Helaas. Ik ben bang dat iemand in Europa dit voorbeeld gaat volgen".

Meer Pauw? Neem een kijkje in ons archief.

Recent in: BIJZONDERE GESPREKKEN