Vanaf 30 september terug op NPO 1

5x ongeluk in het museum

5x ongeluk in het museum

Een bezoek aan een museum gaat niet altijd zonder slag of stoot. In een fractie van een seconde kan een kunstwerk compleet worden vernield. Dat bleek ook zondag 8 april in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, op de laatste dag dat een werk van kunstenaar Jeff Koons daar zou worden geëxposeerd. Een bezoeker kon het niet laten het kostbare werk Gazing Ball aan te raken.. een knal volgde en de bal sprong uit elkaar. Of ook deze scherven geluk brengen valt nog te bezien..

Het was niet de eerste keer dat het fout gaat in een museum. We hebben enkele opvallende kunstongelukken op een rijtje gezet. 
 

1. Domino-effect door selfie

Vorig jaar werd de expositie Hypercaine van Simon Birch tentoongesteld bij de 14th Factory in Los Angeles. Op witte zuilen stonden kronen, elk van een hoge waarde. Een bezoeker wilde een selfie maken en ging voor één van de zuilen zitten. Helaas verloor ze haar evenwicht en gooide daarbij een hele rij zuilen om. Drie van de kunstwerken, met een waarde van 200.000 dollar, raakten beschadigd .. Gelukkig hebben we de beelden nog!


 

2. Pindakaasvloer

We kennen de spraakmakende Pindakaasvloer van Wim T. Schippers vast nog wel. Een stuk vloer ingesmeerd met ruim 1100 liter pindakaas. In december 2010 kocht het Museum Boijmans Van Beuningen het concept. Een onoplettende bezoeker zat met zijn hoofd in de wolken en zette per ongeluk twee stappen in het broodbeleg. Gelukkig had het museum een “pindakaas-stukadoor-dienst” (dit is geen grap) en kon de schade snel worden hersteld.


 

3. Elleboog van veertig miljoen

Casino- en hoteleigenaar Steve Wynn stond trots te vertellen over zijn aankoop van Le Rêve van Picasso. In 1997 kocht hij het kunstwerk voor 48.8 miljoen en hij stond op het punt het schilderij te verkopen voor maar liefst 139 miljoen dollar. Zijn armen had hij niet onder controle en dat kwam hem duur te staan. De elleboog van Wynn schoot dwars door het kunstwerk! De waarde daalde met 40 miljoen dollar.


 

4. Kruiswoordpuzzel

Een 91-jarige vrouw in het Neues Museum in Neurenberg nam de tekst “Insert words” wel heel letterlijk. Toen ze met een groepje ouderen langs het kunstwerk Reading Work Piece liep, pakte ze een pen tevoorschijn en begon ze nietsvermoedend het werk in te vullen. De puzzelliefhebber was zich van geen kwaad bewust, maar werd wel aangehouden door de politie. De schade was gelukkig te herstellen.


 

5. Vuilnis

Je waardevolle kunstwerk zou maar in de prullenbak belanden.. Het overkwam het artistieke duo Sara Goldschmied en Eleonora Chiari. Een schoonmaker van een museum in het Italiaanse Bolzano gooide een van hun kunstwerken weg. De installatie bestond uit lege champagneflessen, confetti en sigarettenpeuken, genaamd Dove andiamo a ballare questa sera? (Waar gaan wij vanavond dansen?). De schoonmaakster dacht te maken te hebben met overblijfselen van een feestje.

Klik hier voor meer nieuws & actualiteiten bij Pauw

- Advertentie -

Recent in: CULTUUR