Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

André Kuipers over ‘Earthrise' en de lancering van 'Spacebuzz'

19-12-2018
Het is op kerstavond exact vijftig jaar geleden dat de wereldberoemde 'Earthrise-photo' werd gemaakt. Vanuit Apollo 8, de raket die over het maanoppervlak scheerde, werd de eerste foto van de aarde gemaakt door mensen in de ruimte. De foto, die het moment laat zien waarop de aarde opkomt boven de maanhorizon, is vooral een illustratie van de fragiliteit van de blauwe knikker. ‘Je realiseert je pas wat je hebt, als je ervan weg bent’, zegt één van de Amerikaanse astronauten over dat moment. Vandaag is ook de dag waarop astronaut André Kuipers de Spacebuzz lanceert, een educatief project waarmee schoolkinderen dankzij virtual reality kunnen beleven hoe het is om in een raket te zitten. Over het belang van de Earthrise foto, de gevolgen daarvan en het doel van zijn project, schuift Kuipers aan.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.