Logo Pauw
PAUW was de late night talkshow van BNNVARA met presentator Jeroen Pauw. Het gesprek van de dag met de hoofdrolspelers uit het nieuws, live vanuit Amsterdam.

Pauw

19-11-2014
Wel of geen kunstgras? Die vraag legt Jeroen vanavond voor aan oud-prof John de Wolf, analyticus Jan van Halst, voetballer Evgeniy Levchenko en Jan Smit, voorzitter van Heracles Almelo. Zes van de achttien eredivisieclubs spelen op kunstgras, terwijl er in de andere Europese competities bijna alleen maar op natuurgras wordt gespeeld. Aanleiding is het voorstel van Feyenoord om kunstgras in de eredivisie te verbieden. Begin december nemen de clubs daarover een beslissing.

Vandaag werd het archiefonderzoek naar de Molukse treinkaping bij De Punt gepubliceerd, daaruit blijkt dat de mariniers die in 1977 een einde maakten aan de Molukse treinkaping op juiste wijze gehandeld. Het onderzoek ontzenuwt een paar belangrijke beschuldigingen in de richting van de mariniers en van het gezag dat opdracht gaf tot de bestorming. Bij de bevrijding kwamen zes van de negen kapers plus twee gijzelaars om het leven. De Nederlandse regering aanvaardde in 77 de consequentie dat alle gijzelnemers waarschijnlijk zouden omkomen bij de inval. Van executies, zoals de advocate van enkele nabestaanden van gedode kapers stelt, blijkt volgens het onderzoek geen sprake te zijn. Jeroen spreekt vanavond met advocate Liesbeth Zegveld, Cees Gravendaal, journalist destijds en nabestaanden Rocky Tuhuteru en Marco Papilaya.

De enige echte Wolf of Wall Street, Jordan Belfort, staat vanavond in het Amsterdamse congrescentrum RAI. In The Truth Behind His Succes legt Belfort het publiek uit hoe je rijk kunt worden. De voor oplichting veroordeelde effectenhandelaar uit Amerika schreef het boek 'The Wolf of Wall Street', waar in 2013 een succesvolle film van gemaakt is met Leonardo DiCaprio. Hij belooft dat je met zijn lessen een extra 0 achter je rekening krijgt. Jeroen Smit is vanavond aanwezig bij The Wolf en deelt later op de avond zijn ervaringen bij Pauw.

Het International Documentary Film Festival (IDFA) is begonnen. Vanaf vandaag zal Pauw dagelijks aandacht besteden aan het festival dat loopt tot 30 november. Wat opvalt is dat er veel films uit Rusland te zien zijn. Derk Sauer, bestuursvoorzitter van IDFA, en scenarioschrijver Willem Bosch spreken met Jeroen Pauw over enkele bijzondere documentaires.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.